Karel Januška: Viditelná ruka moci soudní

22.11.2019 21:35

Vystudovaní občané s právnickým vzděláním za totality se nyní nechtějí vzdát moci, o které se domnívají, že mají na ni právo.

Karel Januška: Viditelná ruka moci soudní
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Státní zástupci (prokurátoři) zasahují do případů, které jednoznačně patří pouze do soudní síně. Právni stát je definován nezávislostí jak moci výkonné, tak moci soudní. V jednostupňovém soudnictví soudce rozhoduje spor pouze jednou. Neexistuje institut "odvolání proti rozsudku". Ve dvoustupňovém soudnictví (jaký předpokládá naše Ústava), může po rozhodnutí soudce prvního stupně kterýkoliv účastník sporu podat odvolání. Tímto krokem se zastaví výkon rozhodnutí soudce prvního stupně, a spor bude řešený jiným soudcem. Rozhodnutí soudce prvního stupně je kontrolované soudcem odvolacího soudu.

Každé rozhodnutí soudce musí bezpodmínečně být spravedlivé. V právu je ten, o kterém to prohlásí soudce. Soudce musí být vzdělaný a morálně odpovědný. Pravda je pro soudce hodnota, kterou musí akceptovat. Spravedlivé rozhodnutí je nutné kontrolovat. Musí platit, že výrok soudce k jedné straně sporu, je opakem výroku ke druhé straně sporu. To je základní princip i počítačové logiky. V každém počítači existují bity, které mají obsah nula (0) pro pravdu, nebo (-1) pro nepravdu, čili lež. To je i princip spravedlivého rozhodování.

Když Václav Moravec nebo předseda Ústavního soudu Rychetský dlouze vysvětlují současný systém rozhodování a zamlčují matematiku a fyzikální zákony, máme neviditelnou ruku moci soudní.

Soudce musí ze žaloby vyloučit takové účastníky, kterým je výrok soudce lhostejný. Zůstanou pouze dva účastníci. Princip je označován jako "vyloučení třetího (účastníka)". Naše současná justice tento princip nejenom porušuje, ale soudci úmyslně přikazují žalobci, aby do sporu přibrali jiného účastníka.

Máme občany (členy družstva H-System), kterým byl majetek nespravedlivě zabaven. Máme statisíce občanů v exekuci, protože zákonodárci a soudci nerespektují pravdu.

Předseda ODS Fiala a představitelé jiných stran vyzývají své spolustraníky v Poslanecké sněmovně, aby blokovali současnou snahu vlády napravovat nehorší případy. Strana Pirátů (jinak loupežníků) má asi za cíl zbohatnout na současném systému. Také je s justicí spokojená.

Svolávat na Letenskou pláň by mělo mít jediný smysl: Z republiky učinit právní stát. Takový cíl tam nevidím. Spíše snahu o upevnění neviditelné ruky "občanů s právnickm vzděláním". To mi vadí.

Návrh možného řešení na blogu Právní stát (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …