Karel Škácha: Všechno jedno

23.05.2017 8:59

Němci si na bavorské straně Šumavy říkají vtip o Češích, který končí pointou, že česky řeknou `wscheckno jedno` a všichni se smějí. O čem vtip byl nevím, bavorskému humoru nerozumím. Když to ale vyprávím Čechům, nakonec se paradoxně smějeme také. Jsme totiž pyšní na svou schopnost obejít jakoukoli povinnost, krásně jsme to nazvali švejkováním.

Karel Škácha: Všechno jedno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Budíme takový dojem nejen mezi sebou, ale i navenek jako celý národ. A my jsme si z této nouze udělali ctnost. Jsme sice chudí, ale nemusíme nic řešit. Na druhou stranu by bylo fajn jezdit si taky v mercedesech a tak nám nevadí nějaká ta lež a zlodějina. No, a když v tom jedou všichni a trh je veliký, stojí za to podnikat i v politice.

Jenže jsou tu účty hned za dvoje volby a vychází z toho prvoligová lež deseti milionům a zlodějiny za miliardy. Vznikly silné kapitálové elity. Korupce je vrcholná, ovládají se celá odvětví průmyslu. Agrese vítězí, jinak to nejde. Nejlepší je kompro podle služebního receptu, vhodně distribuované skrze kamarády z vlastních médií.

Politici a jejich marketéři teď ví, že nemá smysl honit dobro, na to prý zbude čas, až budeme „my“ u moci. Je lepší ostrými řezy společnost krájet, rozdělovat, aby většina nakonec potvrdila toho nejznámějšího. Tomu stačí získat jednu pětinu voličů. Investice do jedné desetiny obyvatel takhle malé země je to k nezaplacení. Pár drobných do kampaní najatých politiků je v konečném zisku nákladový výsměch.

Program nikoho nezajímá, bojuje se o to, co kdo urve. A tak se rouhám nad zdravím svých dětí, spojím se s marťany, prostě slíbím cokoli. Něco zdarma, důchodcům 200 Kč, zmizím uprchlíky a nepřizpůsobivé, že zase zhasnu nebo prostě, že bude líp. Člověk pak volí buď menší zlo, nebo že z toho možná něco bude mít. Volit těch pár „pomatenců“, co stejně nic nedokážou, je propadlý hlas.

Omyl. Je tu řada individualit, které dokáží věci změnit. Státní zástupci a policisté už nevidí svou kariéru v nošení tašek kmotrům. Média jako celek zaznamenají relevantní informaci. Uvnitř všech stran jsou ostrůvky svobody, které stojí za to při volbách preferovat. Pořád je tu neziskový a nadační sektor a celá armáda našich oznamovatelů, kterým všechno jedno rozhodně není. Už se těším na naše společné červnové setkání!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …