Karel Světnička: Hasičský odpad hasí průšvihy vedení celníků na Generálním ředitelství?

24.12.2016 9:00

Důsledky nezákonného nasazení prapodivných existencí do vedení celníků by měl napravovat nedávno odtamtud vyhozený hasič?

Karel Světnička: Hasičský odpad hasí průšvihy vedení celníků na Generálním ředitelství?
Foto: Celní správa ČR
Popisek: Celníci.

Před třemi měsíci bylo podáno trestní oznámení na traktoristu Šlachtu, i na jeho nadřízeného úředníka Finančního úřadu Milana Poulíčka. Oba se totiž ocitli u tučného koryta na Generální ředitelství cel nezákonným postupem. Nejen všechny kontrolované podnikatele kvůli EET bude jistě zajímat, že jakékoli jejich rozhodnutí či úkon jimi jmenovanými kontrolory vůči plátcům cel či spotřebních daní je nejspíše neplatný, tudíž trestným činem. Ostatně jejich amatérismus a odborné a profesní diletantství dokazuje skutečnost, že když by oba byli opravdu alespoň trochu odborníci, věděli by, že mají v trestním řádu stanovenu v §8 odst. 1 oznamovací povinnost. Ano, povinnost udat sebe sama. Na nezákonnost postupu není třeba mít nějaké vzdělání - stačí si přečíst zákon o služebním poměru. Ten musí znát a respektovat každý příslušník. Dokonce i v té nejnižší hodnosti. Oni dva trafikanti ale postupují přesně podle prasat pana Orwella. Všichni jsou si rovni, někteří jsou si i rovnější.

Zřejmě i orgánům činným v trestním řízení došlo nebezpečí mnohamilionových škod. Podání bylo na Městské státní zastupitelství v Praze, které to nepředalo Generální inspekci bezpečnostních sborů, ale postoupilo na Obvodní na Praze 4. Tam se to rozhodli opět nepostoupit GIBS, jak je uloženo zákonem, ale policejním vyšetřovatelům do Zbraslavi. Tam, kde jsou ještě nedávní služební kolegové a podřízení traktoristy Šlachty. Občas je ho s nimi vidět (a pochopitelně i slyšet) v uzavřené společnosti uzavřené zbraslavské hospody U Žemličků. Naštěstí na Zbraslavi jsou asi profesionálové, že teprve oni to předali na GIBS. Těžko posoudit, zda na základě zkušeností s dříve GIBSem přikrytou nezákonnou činností pověstného celnického hasiče Lubomíra Kučery nebo s korupcí zlatými slitky celnického generála Novotného.

K ke konci minulého roku byl odejit od celníků pověstný právník Lubomír Kučera. Tento juristický exot, jehož diplomová práce není záhadně k nalezení, vládl celnickým právníkům v době zatýkání sušeného vycpaného medvěda celními jednotkami, a hlavně v době 40 mrtvých z metylalkoholu. Není známo, že by už skončilo vyšetřování podílu tehdejšího Kalouskova vedení celníků na metylalkoholu. Jeho podvody dodnes GIBS nevyšetřil. Na druhou stranu je pověstný v české justici - je totiž asi jediným právníkem, který je v jistém rozsudku Nejvyššího správního soudu plným jménem označen za právního nedouka, hochštaplera a zmetka.

Nebylo tedy náhodou, že ve smyslu rčení "vrána k vráně sedá" mu po jeho nedobrovolném odchodu bylo hozeno lano k hasičům, kde už několik let řádí pověstný podvodník, dočasný docent bakalář František Vavera, přezdívaný prý neveřejně hasičskými celebritami "Kouřovod".

Přes tyto skutečnosti se už v říjnu vědělo, že celnický hasič Kučera se má od nového roku vrátit zpátky k celníkům. Znamená to snad, že když GIBS a státní zastupitelství bude postupovat podle zákona a Poulíček se Šlachtou budou muset pro pletichy ve výběrových řízeních odejít, je bizarní celníkohasič řešením? Bude tento juvenilní koník zlatíčkového generála Novotného (a tedy i chemického experta Kalouska) hasit skandál a stane se kádrovou rezervou pro mety nejvyšší? V každém případě, lidé ve vedení hasičů si řádně oddechnou. Kromě profesní likvidace fundovaných oponentů a protiprávního dohození systemizovaného místa právníků elévům bez patřičného vzdělání, tam totiž své znalosti končící u spotřebních daní z kuřiva moc nerozvinul. Jeden Vavera jim tam prý plně stačí.

Kdyby se Andrej Babiš nebál a nenechal se oblbovat různými mafiánskými starými strukturami a mladými neumětely, a vedle toho myslel státní úspory (naše úspory!) opravdu vážně, jednoduše by zrušil služební poměr všem, co v terénu nepřicházejí do kontaktu s klientelou, celé ty plejády tzv. právníků z Horní Dolní nebo tiskových mlčících . Tak by ochrana služebním poměrem zůstala jen těm nejnižším pro aktivní výkon. Ostatní to nepotřebují. Pro ostatní je to jen luxusní trafika z našich peněz. Například v onom často Babišem vzpomínaném Rakousku to tak mají. Pravda ,mají tam odpovědné volené zástupce. Snad si to Andrej Babiš včas nastuduje a rozhodne ve prospěch našich vysokých daní jejich snížením - nebude plýtvat. V Agrofertu by si to nedovolil. Tam jsou to jeho peníze, kdežto tady jde o peníze nás všech.

Tak by zastavil podvody a takřka zločinnou činnost mnohých neprávem uniformovaných podvodníků a "nepostradatelných" hochštaplerů sosajících státní cecík. U Poulíčka, Šlachty, Kučery a třeba i u plagiátora Vavery může začít.

Karel Světnička
Student doktorandského studia na PF UK a politologie na FSV UK. Jsem zvyklý nenadávat - to umí každý, ale publikováním pomoci věci napravovat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…