Karel Světnička: „Malé ryby“ za metylalkohol doživotí. Co vedení celníků?

25.05.2014 13:41

Metylalkoholové tresty za desítky mrtvých a desítky doživotně invalidních padly. Jenže to jsou jen šikovně zneužití a nyní i nepravomocně dlouhodobě uklizení „přištípkáři“ lihového byznysu. Nad potrestáním pravých viníků a organizátorů visí otazníky.

Karel Světnička: „Malé ryby“ za metylalkohol doživotí. Co vedení celníků?
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Je ale dost indícií naznačujících, kdo to je. Jen zájem na šetření jaksi není. „Lvům“ (rozumějme veřejnosti) bylo přehozeno několik naivních hloupých ovcí. Dělali jen to, co s nelegálním lihem dělali odjakživa. Není snad spíše v zájmu státu šetřit, kde se v podloudném řetězci metanol namísto lihu vzal?

Kauza začala před rokem a třičtvrtě v Havířově. Shodou náhod je to mé rodiště. I proto jsem se začal o věc zajímat hlouběji. Mnohé šlo vyhledat z veřejných zdrojů. Jiné věci lezou najevo až nyní. Před pár dny se věci také věnoval ve svém článku kolega Dušan Šrámek. Dříve se hodně nevyšetřovalo – byl podivný zájem napříč tradičními politickými stranami! Stačí se podívat na nejvyšší vedení celníků a jména těch, kdo kdy ovládal jako jejich šéf delší dobu ministerstvo financí. Je třeba jít ale mnoho a mnoho let do minulosti.  Přinejmenším od Kočárníka  přes Sobotku ke Kalouskovi. Na světlé výjimky.

Už před řadou let se ve svých článcích věnovala lihové mafii odvážně severomoravská novinářka Jana Lorencová, dnes poslankyně hnutí ANO. Natočila v reportážích pro Ostravskou TV k tématu i několik dokumentů. Tranzitem přes Československo a Českou republiku projížděly řadu let stovky kamiónů s lihem. Tedy - měly projet. Zmizely. S nimi i miliony litrů nezdaněného lihu. Na hranicích k tomu vždy byla ta správná celnická směna. Nebo na Slovensku se líh „znečistil“ na čistící prostředek Carbopur, pak se v ČR „očistil“. Cílem bylo ušetřit na spotřební dani. Okrást stát a nás všechny. Policie šetřila, ale sotva se blížila cíli, byl vyšetřovací tým rozprášen. Veškeré evidence kolem lihu měli vždy na starost jen a jen celníci. Je náhoda, že chybí veřejná i parlamentní kontrola toho,co a pro koho „hoši ve znamení Merkura“ vyváděli a vyvádějí? Je to snad proto, aby se nepřišlo na jejich skutečnou sledovací a odposlouchávací činnost? Kdo měl zájem aby se ani žádná parlamentní komise nedověděla o jejich jen tušených neveřejných a nezákonných činnostech? Když už se něco provalilo, tak z vedení někdo odešel. Jinam - na vyšší místo a na vyšší plat. Byl ihned doplněn jiným „spolehlivým“ náhradníkem. Spolehlivým... ale pro koho? Všiml si někdo, že celníčtí  bosové byli už od dob socialismu a stráže „hranice míru“ mnohdy ti nejspolehlivějším partnerem pro ruskou KGB? Proč by tomu u jejich nástupců mělo být jinak? Právě z KGB vznikly různé mezinárodní mafie působící i u nás. Když jsem měl ve své koncepci k činnosti Ústavu pro studium totalitních režimů zdůrazněné zkoumání zločinů celníků v minulosti (z toho by se vidělo kdo se kdy a kde ukryl ve státních službách dnes) byl jsem podvodným způsobem vyřazen a Policie ČR tento podvod pokryla. Ví o tom ministr Chovanec z ČSSD, když její dnešní předseda byl v minulosti dlouhá léta nejvyšším nadřízeným celníků na financích a řídil jejich tehdejší činnost? Stejná strana ČSSD „nasadila“ své lidi do Rady ÚSTRu. Má se tak bránit i odhalování minulosti komunistických celníků a tím vlastně i těch stávajících? Různých spojených a propojených vazeb je doložitelných z veřejných zdrojů hodně. Ví o tom známý příznivec lihu a dlouholetý ministr financí Kalousek, dnešní opoziční bijec nešvarů?

Ale k aktuální současnosti. Nedávno si v jednom odborném periodiku renomovaný manažer v průmyslu s destiláty posteskl, že sice se dříve odhadovalo, že na trhu je 25% nelegálního alkoholu a nyní po metylalkoholové aféře se to odhaduje na 15%. Znamená to snad, že jedna podloudnická mafie podstrčením metylalkoholu konkurenci, chtěla jinou z černého byznysu odstavit a mít tyto obchody pro sebe?  Že díky tomu hodně lidí zemře? Co na tom, celníci byli zvyklí zastřelit kohokoli do určité vzdálenosti od hranice. Dostávali dokonce za to odměny. Není to tak dlouho, co EU v Bruselu schválila vyřazení metanolu ze seznamu jedovatých látek. Copak celníci tam neměli svého zástupce? Metylalkohol tím zmizel ze seznamu – není třeba nakládání s ním evidovat. Vše špatné z potravinářství je zvykem házet na konkurenci – na Polsko. Odtamtud měl prý být metylalkohol dopravován. Další tvrzení bez důkazu – jen na odvedení pozornosti od zdejších celníků?  

Vypadá to, že odstavení konkurence nejvyšší vedení celníků náležitě oslavilo obrovskou opulentní pijatykou ve svém školícím středisku v Jílovišti. Možna i na počest slavného kumpána Kalouska v čele odpovědného ministerstva. Dělo se tak v noci z 20. na 21. 9. 2012. Dle záznamu na místo vyslané hlídky Policie ožralí jak prasata mezi druhou a třetí hodinou v noci rozbíjeli prázdné láhve v místním kontejneru. Tímto výtržnictvím a rušením nočního klidu vzbudili mnoho místních obyvatel, včetně klientů blízkého domova pro seniory. Záznamy Policie ČR nevedly k tomu, aby věc šetřila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Zatím.  

Aby však nedošlo k omylu, že je vytýkáno, když se někdo opije a je hlučný. Ono to bylo takřka kompletní vedení celníků živených z našich daní ve služebním poměru, kde se očekává vyšší úroveň respektu před zákonem a rušením nočního klidu. Ale nejen to. V době jejich nezřízené bohapusté pitky celý národ „sušil hubu“ při už pár dnů vyhlášené prohibici. Všichni občané to respektovali a měli strach, aby se také neotrávili. Z toho plyne otázka – Mohli si celníci oslavnou pijatiku na zlikvidování konkurence v černém trhu s alkoholem dovolit, protože věděli, co pijí a kde ten metylalkohol není obsažen? Co asi celnické špičky tak bujaře oslavovali?

Všechny tyto věci se dají písemnými důkazy doložit. I když středisko celníků, kde pijatycká orgie byla, najednou nefunguje. Sousední domov seniorů taky zmizel. Policie k podstatě věci nic bližšího neví. Ti z celníků, co se nepřipojili a mají v sobě ještě zbytky cti a odpor k těmto podvodům, jsou mobingem šikanováni ve snaze zbavit se černých ovcí.

.Stávající nejvyšší nadřízený celníků ministr Babiš konči svou volební kampaň do parlamentu očekáváním výsledku v ostravské Stodolní ulici. Má to snad být signál, že tímto odstartuje tažení proti celnické mafii symbolicky v kraji, kde to celé vypuklo a kde bylo nejvíc mrtvých? Kolik lidí z vedení celníků dostane nakonec doživotí také? Zdaní ministr Babiš ztracené miliardy dodatečně, když životy už vrátit nelze? Všimnou si voliči při volbách, kdo se přičinil, že už nemá sousedy a má prázdnou peněženku?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.