Karel Světnička: "Vrtěti Šlachtou" a Babišovo celní smetiště

22.08.2016 17:20

Účelové medialní manipulace a podvody kolem "uplácení"(?) luxusním místem pro dočasně bývalého traktoristu s kombajnérskou minulostí a mediální pseudoúspěšností kriminalisty záhadně neutuchají.

Karel Světnička: "Vrtěti Šlachtou" a Babišovo celní smetiště
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Vysvětlení je prosté - buď něco na někoho ví a tak vydírá nebo je to celé jen mazaná účelová past na práva neznalého podnikatele Andreje Babiše. A zrovna před krajskými volbami, kde by třeba mohla uspět i Pirátská strana?

Ze všech stran se valí masivní mediální kampaň ve prospěch co nejvyšší trafiky pro podivnou mediálně protěžovanou postavičku, jejíž pracovní úspěchy určitě nejsou vyšší, než úspěchy obrovského množství poctivých, slušných a mediálně neprodávaných kolegů vyšetřovatelů. Oni možná mohou být bez prodávání se médiím mnohem úspěšnější, a to dokonce mají poctivé právnické či policejní vzdělání.

Zákon o služebním poměru jednoznačně uvádí pravidla pro obsazování vyšších míst. Týká se i celníků. Je stanoveno, že příslušné soutěžené místo MUSÍ být zveřejněno v nabídce pro příslušníky. Tato nabídka je před civilisty zabezpečena heslem, které se mění každý měsíc.. Kdopak nám tu porušuje zákon, když civilistovi Šlachtovi prozradil informaci o volném služebním místě náměstka generálního ředitele? Nebo hlavně aktuální místo zástupce ředitele Celního úřadu Pardubického kraje? Toto místo v těchto uzavřených nabídkách neexistuje a neexistovalo. Jen je jednoduše zcela formálně a bez jakékoli právní opory vymysleli, aby byla veřejnost ukojena divadýlkem, kterak jejich naprosto nepostradatelný expert Šlachta vstupuje na dlouho neobsazené volné místo. Harry Potter by mohl závidět.

Potrestán u takovéto "prkotiny" tradičně nikdo asi nebude, podnikatelé a živnostníci by si to však měli pamatovat, až jim do kapes, skladů i do účetnictví a do telefonů polezou potencionální Šlachtovi noví podřízení se znakem Merkura.

Deklarovaný kariérní řád tvoří od doby svého vzniku zákona o služebním poměru jednu z jeho páteří. .A dle něho by měl pravděpodobně jedinečný expert přes sociální pedagogiku Šlachta úspěšně projít nejen běžným přijímacím řízením, ale i dvěmi soutěžemi. Tou druhou mediálně propíranou na místo náměstka GŘ cel v okruhu příslušníků, ale před ní ještě pro legalizaci bočního vstupu civilisty do služebního poměru otevřeným výběrovým řízením na služební místo zástupce ředitele Celního úřadu pro Pardubický kraj. Mediálně se nejspíše účelově či z absolutní neznalosti obě odlišné soutěže slučují. Jestli by to fiktivní neexistující či neobsazené místo v Pardubicích opravdu neexistovalo jen v utajené virtualitě celnické personálky, muselo by být uveřejněno v neveřejném seznamu pro příslušníky ve služebním poměru s uvedením propozic a požadavků. A musela by proběhnout tři kola vnitřního výběru mezi příslušníky.

V prvním kole se mohou účastnit POUZE celníci ve stejné platové třídě, jako má neobsazené místo. Když by řízení nějak proběhlo bez úspěchu, pak by následovalo k výběru kolo další. I ve druhém kole by se ho mohli účastnit POUZE celníci, ale tito by mohli by být v nižší platové třídě. Když by ani tento výběr byl neúspěšný, bylo by třetí kolo.

Do třetího kola by se mohli přihlásit také příslušníci ostatních bezpečnostních složek, třeba od Policie ČR, hasičů nebo Vězeňské služby ČR. A jestli ani v tomto kole výběru nebude nikdo vybrán, může proběhnout čtvrté kolo výběru.

Do čtvrtého kola výběru se už mohou hlásit i běžní civilisté s tím, že se přihlášením hlásí současně i do služebního poměru - ten nutně potřebuje i protěžovaná mediální hvězda, když si svým teatrálně neuváženým odchodem z řad Policie situaci zkomplikovala. A protože nabídka místa v soutěžení čtvrtého kola už není omezena jen pro příslušníky ve služebním poměru, MUSÍ být zveřejněna široké veřejnosti s ohledem na úzce požadovaný charakter či zaměření typu potřebného vzdělání uchazeče.

Dle vyjádření odpovědné personalistky paní Malé z pracoviště v Hradci Králové, v jehož kompetenci otázky kolem fiktivního služebního místa jsou, nabídka na post zástupce ředitele CÚ v Pardubicích nikdy nikde zveřejněna nebyla. Nebyla ani v interní nabídce, která je po zadání příslušného platného hesla k dispozici příslušníkům bezpečnostních sborů pro případná první tři kola. Nebyla přístupná ani pro čtvrté veřejné kolo pro širokou veřejnost. Potvrzuje to snad skutečnost, že takové místo opravdu nikdy neexistovalo a neexistuje? Nebo snad....?

Aktuální mediální manipulace a matení široké veřejnosti by možná mohly naznačovat jinou, vůbec nevyloučitelnou skutečnost.

Naskýtá se tu vděčné gogolovské pojednání o mrtvých duších. EXISTUJE U CELNÍ SPRÁVY PLACENÉ Z DANÍ NÁS VŠECH SEZNAM "NEVEŘEJNĚ NEVEŘEJNÝCH" MÍST ?? Je to jen pro známé známých, komu je potřeba dát "držhubné" v podobě "trafiky" aby třeba nevydíral?

Určitě to není něco podobného, jak nedávno probíhal soud kolem "justiční mafie"?

Co na to Babišovi podřízení právníci? Mlčí. Není se co divit. Vždyť i někteří z nich se také na svých místech ocitli hodně podivnými postupy. Nejde jen o právníky v hierarchii ministerstva financí sídlící ve Voctářově ulici, jejchž odborné znalosti zákona o služebním poměru se omezují na výstupy charakterizované jednoduchým opsáním cizích materiálů systémem Ctrl+C a Ctrl+V. Podobní či horší donedávna byli či stále jsou přímo ve vedení celníků, kdy jim bylo šumák, že je nějakých plus mínus 40 mrtvých z metylalkoholu. Prostě TUKOVÝ PRUMYSL-BENA sem, ECOLL INVEST tam, hlavně že to sype. Doba je jiná, to už nejsou stomarkovky v cestovních dokladech proclívaných řidičů na hraničních přechodech do svobodného světa. Tyto současné služební funkcionáře se dokonce záhadně bála vyšetřovat i Generální inspekce bezpečnostních sborů. která dokonce "přikryla" prokazatelnou korupci. Dalším případem "pokrytým" GIBSem je jakýsi Kučera, který se po svém odejití z postu (nechci psát rovnou "vyhazovu") konečně zcela "profesně našel" ve společnosti jistého Jindřicha Škody, pověstného předlistopadového agitátora UO KSČ a důstojníka StB zabývajícího se emigranty, či mediálně pověstného velkopodvodníka dočasného bakaláře Františka Vavery - vše ve vedení hasičů na Generálním ředitelství HZS. Jinou superschopnou celní právničkou je před českými soudy utajená plukovnice Jana Jarešová, dříve Czígle, jejíž příchod mezi celníky byl také plný nejasností. Ta chce zase soudně určit, zda byla milenkou krále, ministra, náměstka ministra či generálního ředitele - více jich ve svém podání na soud neuvedla. A takto bychom mohli v panoptiku pokračovat.

Není pak divu, že si celníci, kdysi jazykově vybavená elita absolventů VŠE sloužících socialistickému státu a RVHP, stačili za pár posledních let vysloužit nejen nelichotivé označení "lemplové a svoloč", ale mezi ostatními příslušníky i hanlivou přezdívku "smetiště bezpečnostních sborů". Od tohoto "Babišova profesního vysoce odborného lidského materiálu" nejenže asi nelze očekávat, že by se došlo k objektivním závěrům o podvodech a nezákonnostech kolem sociálního zajištění medializovaného Šlachty (věřme, že se svým luxusním odchodným a výsluhou žádným chudákem není), ale také třeba využitelnosti oboru a zaměření jeho vzdělání - zajímá vůbec někoho, že potencionální celník Šlachta by měl mít sice dálkově vystudovanou sociální pedagogiku, ale ani jedna z jeho závěrečných prací není záhadně k nalezení - dokončil vůbec VŠ vzdělání? Základní celní kurz, kterým by měli povinně projít v Bochoři a v Jílovišti VŠICHNI adepti celní služby, jako nezbytný předpoklad pro svoji trafiku nepotřebuje. Jsou známy případy, že vysocí celní důstojníci plnili úkoly Celní správy ve svých funkcích řadu let bez něj.

Je vidět že je to všechno jen jedno obrovské divadlo před širokou veřejností. Stejně jako se platí za vstuné na divadelní kus, tak i tuto komedii s širokou veřejností zaplatíme svými daněmi vybíranými Šlachtovým potencionálním chlabodárcem, Andrejem Babišem.

Proč potenciálním?

Nelze totiž situaci jen hodnotit, ale je dobré mít i odpovědný přístup k problému. Žádám tedy i tímto veřejným způsobem osobně o přijetí do služebního poměru příslušníka Celní správy a o zařazení do výběrového řízení na volné místo zástupce ředitele Celního ředitelství pro Pardubický kraj.

Takto se může do nedělní půlnoci mailem či přímo vyplněním formuláře na Celní správy přihlásit kdokoli. Mudrci personálních šarád se nebudou moci později alibisticky vymlouvat, že se nikdo nepřihlásil, že zbyl jen mediální kombajnista. Co na tom, že v realitě žádné služební místo neexistuje a žádné výběrové řízení na ně ti, co by tak měli učinit, nevypsali. Určitě jsme si všichni občané civilisté rovni a nikdo si v demokratické společnosti není rovnější. Stejně tak jen zlomyslnící a nepřející by se mohli mylně domnívat, že přednost by mohli mít vzhledem k tradicím celní správy z posledních let jen bývalí traktoristé či kombajnéři, možná pro úspěšnější sklizeň řepky olejky. Nebo kvalifikovaní distančně vzdělaní odborníci na sociální pedagogiku.

Celé to vypadá, jako by právníci u celníků (dosazení bůhvíkým) a hlavně jejich političtí protektoři stále počítali s tím, že Andrej Babiš je sice znalý v podnikání, ale v právu služebních poměrů vůbec, takže si s ním velice rádi vytírají tu spodní méněně slušnou část zad kde mohou. Není to tak dávno, co jsem v podobném duchu o totožné věci psal v souvislosti s nástupem dnes již bývalého "hradeckého" vedení v čele s turbogenerálem Kašparem. Pan ministr se evidentně nepoučil. Nebo nemá kam sáhnout.

Ostatně co Šlachta - ono i onen civilista Poulíček byl na své dočasné místo generálního ředitele Celní správy dosazen obdobně podivnými postupy. I v jeho případě by se referenti NBÚ dokončující prověrku měli zajímat nejen o jeho diplomovou práci. Lidem z Ministerstva financí už jaksi nedochází, že přesně to vše může být v budoucnu důvodem, že jakýkoli jeho rozkaz bude nicotným a důsledky takového rozhodnutí mohou vést až k miliardovým odškodněním vypláceným z našich daní pečlivě vybíraných ministrem Andrejem Babišem. Ten se vymluví na podřízené, i případně někoho vyhodí, ale stále to všichni zaplatíme...A nemusím dodávat, že případných stěžovatelů, co mají na A.B. pifku nejen kvůli EET, je mezi podnikatelskou veřejností více než dost. Nezbývá mi než popřát sobě a panu Šlachtovi úspěšné výběrové řízení a ještě úspěšnější vstup do pracovního kolektivu bývalých autobusáků, a jiné "svoloče", kryjících svá státní lemplovství místo poctivé, kvalifikované a profesionální činnosti za pomoci tučných pokut a paragrafů.

Autorem je výkonným tajemníkem přípravného výboru sdružení Celníci proti korupci

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …