Karel Vašíček: Skončí vláda rozpočtové zodpovědnosti?

04.11.2012 19:16

O víkendu by se mohlo rozhodnout o setrvání nebo pádu „vlády rozpočtové zodpovědnosti“. Uvídím ji v úvozovkách, protože to není vláda rozpočotvé odpovědnosti.

Karel Vašíček: Skončí vláda rozpočtové zodpovědnosti?
Foto: ods.cz
Popisek: Kongres Občanské demokratické strany v Brně

Ale občané si mohou za jeji existenci sami. Za 3 roky vlády Mirka Topolánka a 5 let vlády Václava Klause se občané nepoučili, nepochopili, jak funguji tyto konzervativní vlády. I invalidní důchodkyně nebo důchodkyne se základním vzděláním skočili na špek systematickému lhaní, že kdyby vládl Paroubek, tak bychom „zažili Řecko“.

I invalidní důchodkyně nebo důchodkyne se základním vzděláním skočili na špek systematickému lhaní, že kdyby vládl Paroubek, tak bychom „zažili Řecko“. Občané nějak nepochopili, že Řecko má nebo mělo při zhruba stejném počtu obyvatel cca 8x větší státní dluh, nepostřehli, že za 3 roky vláda Mirka Topolánka se deficity státního rozpočtu ztrojnásobily. Jak říkal Mirek Topolánek: kdybychom jim říkali pravdu, tak by nás nikdo nevolil“, Tak statečně lhali.

Před 2 a půl rokem se i část důchodkyň radovala, jak „Paroubek dostal na frak“. Teď procitly a zjistily, jak byly orubány. Jak vláda šetří na jiných, jak 2/3 protikorupční vlády rozpočotvé zodpovědnost musela již kvůli korupci odstoupit.

Je docela humorné, když někdo tvrdí, že teprve za této vlády se začala vyšetřovat korupce. Je tomu právě naopak, vláda a její členské strany se ze všech stran snažily zabránit vyšetřování korupce. Stačí připomenout odlolání ministra Pospíšila či ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy. Politikové za TOP09 se naučili jako mantru: „škrtáme teď, abychom později nemuseli škrtat ještě více. Představitelé vlády se za každou cenu snaží ulehčit placení daní, zdravotního a sociálního pojištění bohatým a sebrat peníze důchodcům, nezaměstnaným a rodinám s dětmi. Vláda, která si zadala jako prioritu vzdělávání a školství a vědu, zrušila výzkumné ústavy, které bylo podřízené ministerstvu školství, aby ušetřila na úřednicích. Ovšem v těchto výzkumných ústavech většinu zaměstnanců nebyli úřednící, ale odbornici Ministr školství zrušil právní oddělení, aby ušetřil a pak platil drahé externí právníky. Typické manažerské „úspory“, které nevedou k ničemu jinému než ke zvýšení výdajů. Módou se stává outsourcing, tedy využití externí firmy, např,. v případě IT, kdy vlastní zaměstnance, kteří byli připravení okamžitě zasáhnout, nahrazují externí firmou, jejíž pracovníci ovšem přijedou např. za 3 dny.

Pokud někdo straší nástupem komunistické strany, tak by si měl uvědomit, že občany zahání do rukou komunistů právě politika současné vlády. Čím dříve vláda skončí, tím lépe. Pro naše důchodce, nezaměstnané, a zdravotně postižené. Jsem již cca 19 let v invalidním důchodu a nikdy se nám, zdravotně postiženým nežilo hůře. Na začátku roku mně přidali cca 170 Kč, sebrali nám slevu na vlak, zdražili léky a teď připravují zvýšení „regulačních poplatků“. Stačí připomenout ministra Hegera, který po prázdninovém výletu na kole, musel vyhledat lékaře a přespal v nemocnici a tvrdil, že nemusí platit. Na něm by pochopitelně nikdo poplatek nevymáhal, na rozdíl od běžných pacientů. Pardubická krajská nemocnice prodala pohledávky jakési právni firmě, která teď vymáhá např. po 80-ti leté důchodkně místo dlužných cca 30 Kč korun cca 6 tis. Kč.

Před rokem a půl jsem se v nemocnici rozčílil a šel si stěžovat. Před 4, 5 půl rokem jsem při ošetření po úřazu zaplatil cca 90 Kč za ošetření na záchrance, byl jsem hospitalizován a měli mě tak těch 90 Kč vrátit. Nestalo se tomu tak, právě to bylo předmětem stížnosti. Zjistili, že mě těch 90 Kč skutečně nevrátili, ale nejsou povinni tak učitnit teď. Nicměné „udělali gesto“ a 90 Kč mi vrátili. Po občanovi se vymáhají mnoha násobky dlužné částky, ale nemocnice není povinna dlužnou částku vrátit.

Pokud se posmíváte boji za zrušení 30 Kč „regulačních poplatků“, tak asi nežijete z podpory nebo 7,5 titíců Kč invalidního důchodu.

Čím dříve vláda padne a dojde k předčasným volbám, tím lépe, nejen pro nás invalidní důchodce. Předpokládám, že ale zase vymyslí nějakou zjevnou lež a s podporou spřátelených novinářů ji budou tlačit občanům. Majitele médii a novináři mají zjevně jiné zájmy, než důchodci, nebo nezaměstnaní.

Přečtěte si pěkný článek Ilony Švihlíkové na Britských listech, která píše o tom, jak se z obětí krize činí její viníci. http://blisty.cz/art/65812.html

RNDr. Karel Vašíček
Exučitel matematiky a deskriptivní geometrie
exprogramátor, malý vydavatel a prodejce knih /nejen) o matematice

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.