Karel Wágner: Konec abú Bakra Bagdádího

01.11.2019 14:32

Podle některých novinových článků byla totožnost bývalého vůdce Islámského státu (IS) abú Bakra Bagdádího během jeho stíhání v Idlíbu odhalena díky jeho spodkům, které měl získat kurdský špeh, pohybující se v Bagdádího blíz­kosti.

Karel Wágner: Konec abú Bakra Bagdádího
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: ISIS

Mezi tím se na internetu objevovaly spekulace, podle nichž americké komando ostatky Bagdádího, v zaslepeném tunelu rozme­taného výbušninou, identifikovalo podle DNA z jeho „špinavého spodního prádla“, které Američanům před tím dodali Kurdové. Jiní diskutéři zas rozvíjeli teorie, podle kterých výbušnina ze sebevražedné vesty rozmetala tělo Bagdádího tak důkladně, že vlastně nebyl vůbec k poznání. A kdoví, jak že to s tou identifikací za­bitého vůdce IS vlastně bylo, zda třeba nezabili jeho dvojníka. A zda vůbec měl na sobě tu sebevražednou vestu...

Jenže v tom tunelu, do kterého pronásledovaný abú Bakr Bagdádí vběhl, k výbuchu sebevra­žedné vesty, kterou měl upevněnou na hrudi, skutečně došlo. Ale přesto, že výbušnina jeho tělo roztrhala na kusy, speciální komando Bagdádího identitu poměrně rychle potvrdilo kombinací technologie rozpoznávání obličeje a ana­lýzy DNA. Bagdádího hlava, po výbuchu odtržená od těla, totiž zůstala poměrně neporu­šená. Pomocí biometrického snímače pro rozpoznávání obličejů tak Američané mohli Bagdádího identifikovat. Od počátků válek v Afghánistánu a Iráku si totiž ame­rické síly vytvořily obrovské da­tabáze tváří teroristů a jejich otisků prstů, přičemž používaly neustále se zlepšující řady ručních skenerů. Kombinace vizuálních důkazů a testů DNA pak Bagdádího identitu definitivně potvrdila.

Takováto krátkodobá forenzní analýza představuje ukázku nových schopností jednotek zvláštních operací, tedy Special Operations Command (SOCOM), vyvinutých za účelem řešení případných ne­jasností po tom, co byl v roce 2011 v Pákistánu dopaden a zabit Usáma bin Ládin. V roce 2015 představitelé SOCOM již novinářům potvrdili, že komanda v terénu používají dva nové typy ma­lého, přenos­ného DNA analyzátoru, kde jednotlivé kroky analýzy jsou plně integrovány a automati­zovány ve formátu jednoho kompaktního přístroje (hovoří se o RapidHIT 200 od kaliforn­ského IntegenX a DNAscan od NetBIO z Massachusetts). Obě tato zařízení mají velikost kance­lářské kopírky, takže jsou dosta­tečně malá na to, aby se vešla do výbavy vojenského vrtulníku, při­čemž jejich obsluha není nikterak složitá. Velení zvláštních operací ovšem už tehdy volalo po jejich zmenšení v rámci dal­šího vývoje, pročež nelze vyloučit možnost, že speciální komanda dnes používají ještě menší přenosná zařízení, možná i o něco rychlejší. Ovšem americké komando mohlo Bagdádího identitu prostřednic­tvím jeho DNA rychle po­tvrdit jen to proto, že Američané vlastnili potřebný vzorek. Přičemž speci­ální síly, jak uvádí Washington Post, citující nejmenovaného amerického úředníka, před časem potřebnou DNA získaly od jedné z Bagdádího dcer.

A jak že ten bývalý vůdce tzv. Islámského státu (IS) skončil? Inu, sesbírané pozůstatky abú Bakra Bagdádího byly pohřbeny (podobně jako v případě Usámy bin Ládina) v pytli tak, že je příslušníci jednotky zvláštních operací, letící nad mořskou hladinou, shodili do moře. O tom zda odolali pokušení uchovat alespoň malý zbytek jeho tkáně, se nikde nemluví. A o tom jak byly pohřbeny jeho dvě děti, které v tunelu Bagdádí vzal s sebou na věčnost, se také nikde nepíše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…