Karel Wichs: Dobešovo houpací křeslo

25.07.2012 21:22

Komentátoři sdělují, že pod ministrem dopravy Pavlem Dobešem se houpá křeslo, podle některých dokonce povážlivě. Ukazuje se však, že nejde o obyčejné křeslo, nýbrž o houpací. I z něj se však dá spadnout.

Karel Wichs: Dobešovo houpací křeslo
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Pavel Dobeš

Nerozhodný premiér Petr Nečas neustále posunuje chvíli, kdy Dobešovi uklidňující houpací křeslo odebere. Stranická kolegyně v LIDEM vicepremiérka Karolína Peake by prý ráda viděla, aby ministr dopravy rezignoval. Uposlechla však premiérovy výzvy, aby kolegu nenutila k harakiri před pátkem. To je totiž Nečasův termín pro nápravu chyb registru vozidel.  

Oba se však shodli, že by Dobeš měl najít viníka, a on ho opravdu usilovně hledá. Premiér by chtěl vidět někoho potrestaného. A Karolína Peake prohlásila, že bude po Dobešovi chtít, „aby vysvětlil, kdo nese odpovědnost za tragický výsledek“. Plete si tragedii s ostudou, ale to u členů vlády není až tak překvapivé.  

Dobeš to však má těžké. Všichni tvrdí, že jsou nevinní. Ministerstvo ústy svého náměstka Ivo Tomana, mluvčí Jiří Korbel za resort vnitra a Pavla Kopecká za policejní prezidium. Dokonce i ATS Telcom Praha odmítá odpovědnost za kolabující registr. Generální ředitel firmy Miroslav Filip, který získal zakázku za desítky milionů bez výběrového řízení, dokonce tvrdí, že „registr není nefunkční“.  

Ministr Dobeš přesto viníky našel. Jako vždy mohou za to podřízení pracovníci. Hned jich několik potrestal. A to i přesto, že se měl nejprve podívat do zrcadla, kde by našel pravého viníka. Karolína Peake upozornila, že ATS Telcom zdědil Dobeš po svých předchůdcích, a tedy že na něm neleží celá vina. Jestli někdo před ním v roce 2009 udělal chybu a zadal práci bez výběrového řízení, ať za to pyká, třeba i zpětně, protože už tehdy to byla podmínka nutná pro zadání práce.  

Chybou Pavla Dobeše je, že jako nový ministr neukončil zmíněnou spolupráci s podezřelou firmou. Právo na to jistě měl.  

Zdá se však, že ATS Telcom je ve vládních kruzích dobře zapsaná. Podle některých údajů dostává už léta státní zakázky za miliony. Naposledy vyhrála tendr ministerstva obrany na dodávku technologií pro boj s kybernetickými útoky za 56 milionů korun. Odvážný Alexandr Vondra je pravý muž na ministerstvu obrany. Nemá strach, že by firma svůj úkol nesplnila, i když na sousedním ministerstvu její chyby připraví Dobeše o houpací křeslo.  

Situace s nefunkčním registrem přetrvává od 9. července, kdy byl slavnostně spuštěn. Lidé si stěžují. Nejen, že vydávají peníze za cesty na úřad a že ztrácejí pracovní čas, ale také že mají nehmotné škody. Ministerstvo dopravy už řeklo, že není ochotno takové újmy proplácet, ale ombudsman Pavel Varvařovský nabádá, aby se lidé obraceli na soudy. Bude to ještě dlouhá právní tahanice.  

Největší nehmotnou škodu však utrpěli voliči. Každodenní ranní sliby ministra Dobeše, že ode dneška už bude registr fungovat, střídaly zprávy o tom, jak systém pracuje napůl nebo zcela kolabuje. Postupně se ministr i celá vláda stávali nedůvěryhodnými. Dalo by se to klasifikovat jako celonárodní újma.  

Jak už bylo řečeno, pokud v pátek nebude registr fungovat, bude muset Dobeš vstát z houpacího křesla. Jenže, kdo rozhodne, jak vypadá fungující registr, když třeba bude chvíli fungovat a chvíli ne, nebo poběží jen na padesát procent? Zdá se, že rozhodnout o tom bude muset vládní komise k tomu ustavená. Ale to snad až po ministerských prázdninách.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…