Karel Wichs: Můžeme. Ve Španělsku vznikla nová politická strana Podemos

06.12.2014 18:01

Ve Španělsku vznikla nová politická strana Podemos – Můžeme.

Karel Wichs: Můžeme. Ve Španělsku vznikla nová politická strana Podemos
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Není to ani měsíc a dnes zveřejnila koncept svého programu. Ještě předtím, ve volbách do Evropského parlamentu, získala tehdy se rodící myšlenka přes milion španělských voličů a několik europoslaneckých křesel.

Všechno, co se týká strany Podemos, je jaksi obráceně. Nástin programu, který je přípravou na všeobecné volby v příštím roce, se vzdaluje od hesel v eurovolbách. Původně silně levicoví představitelé se dnes přibližují rétorice španělské sociální demokracie. 

Například požadavek na odchod do důchodu v šedesáti letech se změnil na 65 let. Ovšem s tím, že už se nebude zvedat, jak to někde v Evropě plánují v závislosti na vyšším věku dožití. Na 35-hodinovém pracovním týdnu si předáci Podemos stojí. Věří, že zajistí práci více lidem.

O slibu, že s Podemos u moci přestane Španělsko splácet své půjčky z dob poslední krize, se přestalo mluvit. A tak je to s většinou předsevzetí právě se zrodivší strany.

Její předáci však tvrdí, že tento postup je v pořádku. Chtějí hlavně zavést sociálně spravedlivý režim. Chtějí prosadit Ústavou garantovaný minimální důchod a právo na střechu nad hlavou.

V době krize vystěhovávali věřitelé, především banky, tisíce lidí na ulici, protože nebyli schopni splácet půjčky. Nástin programu se nyní předkládá k veřejné diskusi.

Když nedávno vystoupil papež František v Evropském parlamentu, poslanci Podemos nadšeně tleskali. Berou si papežova slova za svá, až na jeho přístup k potratům a homosexuálům.

Sociální demokraté i vládnoucí lidovci se cítí ohroženi. Opozice tvrdí, že třetina jejích voličů přešla k Podemos. Společně pak upozorňují na neuskutečnitelnost jejich programu a na změny v jejich slibech. Příznivcům Podemos to zatím nevadí. Organizují se v kroužcích, jak teritoriálních, tak profesních. Členské příspěvky se nevybírají.

Zaběhané strany neumí vysvětlit úspěch Podemos. Bude to podobné jako leckde jinde ve světě. Strany střídající se u moci neplní své sliby. Tak snad nějaká nová strana, říkají si voliči. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…