Karel Wichs: Vlk se nažral a koza zůstala celá

11.11.2014 8:58

Vlk se nažral a koza zůstala celá. Tak dopadlo hlasování v Katalánsku. 80 procent účastníků katalánského nezávazného dotazu se vyslovilo pro nezávislost. Dvě třetiny oprávněných voličů však k urnám vůbec nepřišly.

Karel Wichs: Vlk se nažral a koza zůstala celá
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Podle premiéra katalánské autonomní vlády Artura Mase je to důvod k vypsání řádného referenda o samostatnosti, ať už s podporou centrální vlády nebo bez ní. Ať už s podporou centrální vlády či bez ní.

Premiér celošpanělské vlády Mariano Rajoy soudí, že přes 66 % voličů se nechtělo zúčastnit frašky o nezávislém dotazu. Jeho výsledky nemají žádnou právní závaznost.

Madridský ministr spravedlnosti Rafael Catalá prohlásil, že dotaz byl jen „projevem politické propagandy“. Jeho cílem bylo zastřít neúspěch separatistů a udržet premiéra Mase u moci.

Ten však trvá na svém: „Výsledek dotazu je velký úspěch zastánců nezávislosti. Větší, než jsem očekával.“ Prostě, vlk se nažral a koza zůstala celá. Zatím.

Nikdo se nepozastavil nad tím, kdo nezávaznou a jistě drahou konzultaci zaplatil. Centrální nebo autonomní vláda? Ústřední vláda začala v pondělí vyšetřovat, jestli se zakázanou konzultací někdo nedopustil trestného činu. U vědomí úspěchu premiér Mas prohlásil, že veškerou vinu bere na sebe.

Ústavní soud sice konzultaci o nezávislosti zakázal, ale netrval na jejím vymáhání. Proto desítky žádostí o zrušení hlasovacích místností zůstaly oslyšeny. Prý by to byl nepřiměřený krok, když konzultace proběhla v klidu bez větších incidentů. A v demokratickém Španělsku má každý právo vyjádřit svůj názor.

Na druhou stranu katalánský premiér Mas se ve svém projevu po hlasování nezmínil o tom, že hodlá vypsat nové volby, které by stvrdily to, co nazval velkým úspěchem. Požadují to však strany, které prosazují katalánskou nezávislost rázněji.

Dvě největší politické strany ve Španělsku – vládnoucí lidovci i opoziční socialisté – jsou zajedno v tom, že jakékoli separatistické akce Katalánců jsou nezákonné. Lidovci si žádnou změnu nepřejí.

Trvají na tom, že o rozdrobení španělského království musí hlasovat celá země. Současná ústava nepovoluje, aby se některé autonomní společenství odtrhlo. Socialisté přišli s návrhem, že po změně ústavy by se mohla vytvořit španělská federace. Něco na způsob Německa.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…