Karel Wichs: Zásilku kokainu v bednách s banány do Česka nejspíše poslal narkotrafikant Otoniel

07.04.2015 21:53

V těchto dnech byly zveřejněny podrobnosti zátahu na kolumbijský klan Úsuga, který je pojmenovaný po svém vůdci Dairu Antoniovi Úsugovi alias Otonielovi. S největší pravděpodobností to byl právě on, kdo nařídil zaslat do České republiky 100 kilogramů kokainu v bedně s kolumbijskými banány.

Karel Wichs: Zásilku kokainu v bednách s banány do Česka nejspíše poslal narkotrafikant Otoniel
Foto: pixabay.com
Popisek: Banány, ilustrační foto

O Otonielovu významu svědčí snad nejlépe dvě skutečnosti. Spojené státy na jeho hlavu vypsaly odměnu pět milionů dolarů. To je jen o trochu méně než dvě miliardy kolumbijských pesos, které Bogota zaplatí za jeho dopadení.

Policejní akce v nepřístupném terénu v Antioquii se účastní 1200 ozbrojenců, tedy o 700 víc než při lovu na Pabla Escobara.

Otoniel je stíhán za pašeráctví drog, únosy, vydírání, vraždy a další drobnější zločiny, jako je nedovolené ozbrojování nebo zakládání kokových plantáží.

Policisté ve spolupráci s vojáky disponují nejmodernější severoamerickou technikou, mimo jiné i pěti letadly a patnácti bojovými helikoptérami Black Howk.

Jako zvláštnost popisuje BBC lehkou skládací sedačku, kterou má každý voják. V hustém porostu je prý nebezpečné sedět na zemi.

V posledních pěti letech zatkly vládní síly přes 6000 příslušníků jeho klanu a v únoru jeho družku, která měla na starosti finance.

Druha jedné Otonielovy sestry, který obstarával styk s mexickými kartely, zabily při zátahu před dvěma lety.

Do konce minulého týdne se podařilo zabavit přes pět tun kokainu, dva arzenály zbraní, vypálit několik kokových plantáží a zatknout třicítku osob.

Otoniel se umí bránit. Operuje ve svém rodném kraji, v zemi, kde jsou důležité rodinné vztahy. Jiné uplácí a další se ho bojí.

Než se dostal před šesti lety na vrchol svého klanu, vyučil se jak v partyzánském hnutí FARC, tak v pravicových paramilitantních jednotkách, které proti němu bojovaly.

Používá psy, kteří ho varují, kdykoli se někdo blíží. Na strategických místech rozmístil osoby, jež ho informují o pohybech policistů. Také používá vypalování porostu, aby znemožnil jejich přiblížení.

Zatím nebyl chycen. Lze tedy předpokládat, že k nám do Česka ještě nějaký ten kokain dopraví. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty