Karel Wichs: Zruší USA embargo Kuby?

08.11.2014 19:21

Ve Spojených státech roste počet lidí, kteří chtějí, aby Washington zrušil embargo vůči Kubě. Jako příklad může sloužit periodikum New York Times, které otiskuje sérii článků proti hospodářskému bojkotu ostrovního státu.

Karel Wichs: Zruší USA embargo Kuby?
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Když v těchto dnech před 54 lety prezident J.F. Kennedy podepisoval zákon o embargu, nakoupil si prý soukromě množství kubánských doutníků. Součástí bojkotu Castrova režimu totiž je i zákaz dovozu kubánského zboží.

Právě tato příhoda ilustruje dvojaký dopad embarga. Postihuje všechny. Všechny kromě těch, kteří jsou u moci. Obyčejný Kubánec si nemůže koupit zboží Made in USA, bratři Castrové však embargem netrpí. V mírnější podobě je to stejné jako v Severní Koreji, kde vládne rod Kimů.

Embargo vládě v Havaně umožňuje, aby se chovala tak, jak se chová. Rozdmýchává nenávist vůči severnímu sousedovi, neboť je to vlastně Washington, který způsobuje na ostrově bídu. Svádí veškeré své neúspěchy na severního souseda, neboť je to právě on, kdo znemožňuje rozmach kubánského hospodářství.

Poukazem na embargo stmeluje kubánský režim své občany. Podobně to můžeme vidět v putinovském Rusku. Zákaz dovozu zboží ze zemí Evropské unie sjednocuje Rusy proti západu.

Deník New York Times konstatuje, že embargo Kuby je pozůstatek z dob studené války. Je otázka, co by se stalo, kdyby Spojené státy embargo zrušily. Komentátoři v USA nejsou jednotní. Jedni tvrdí, že by to povzbudilo demokratické síly na ostrově. Jiní soudí, že by to posílilo stávající režim.

Faktem je, že embargo je zákon, který může zrušit jenom Kongres. A tam není naděje, že tak učiní. V komoře representantů zasedá několik vlivných senátorů kubánského původu. Zrušení embarga podmiňují osvobozením politických vězňů na ostrově a vypsáním svobodných voleb.

Prezident Barack Obama však může embargo zmírnit. Například vyjmout Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus. Nebo zrušit omezení pro zasílání dolarů příbuzným na ostrov. Je otázka, zda tak učiní dva roky před koncem svého mandátu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…