Karin Marques: Prohlášení ze Salamanky má velký význam pro inkluzivní vzdělávání

13.10.2016 13:03

U příležitosti Týdne pro inkluzi, který pořádá organizace Rytmus - od klienta k občanovi ve dnech 17. až 23. října, přináší Nadace Open Society Fund Praha poprvé český překlad průlomového Prohlášení ze Salamanky. Prohlášení, které česká vláda podepsala už v roce 1994, ale dosud nebylo přeloženo, podporuje inkluzivní vzdělávání. Vychází přitom z předpokladu, že děti se speciálními vzdělávacími potřebami mají mít přístup do běžných škol a vyzývá vlády ke změnám na podporu inkluze.

Karin Marques: Prohlášení ze Salamanky má velký význam pro inkluzivní vzdělávání
Foto: Nadace Open Society Fund
Popisek: Nadace Open Society Fund, logo

“Prohlášení ze Salamanky je mezinárodně uznávaným dokumentem s velkým významem pro inkluzivní vzdělávání. Za Nadaci OSF oceňujeme, že se tehdejší vláda Václava Klause k Prohlášení přihlásila. Jsme rádi, že jsme nyní mohli podpořit jeho překlad a tím Prohlášení lépe zpřístupnit českému publiku. V současné době je inkluzivní vzdělávání důležitým tématem ve školství a doufáme, že český překlad přispěje k jeho většímu porozumění,” říká Karin Marques, specialistka na inkluzivní vzdělávání z Nadace OSF.

S jeho zněním souhlasí Národní ústav pro vzdělávání, Česká školní inspekce, Katedra speciální pedagogiky Pedagogické fakulty UK, Národní koordinátor Evropské agentury pro speciální a inkluzivní vzdělávání, Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání, Rytmus, Český výbor pro UNICEF a program Varianty Člověka v tísni a Nadace Open Society Fund Praha.

Prohlášení bylo přijato na Světové konferenci o vzdělávání osob se speciálními vzdělávacími potřebami, kterou pořádala Organizace OSN pro vědu, kulturu a vzdělávání (UNESCO) se španělským ministerstvem pro vědu a vzdělávání v Salamance v roce 1994. Konference se účastnilo 92 vlád, které Prohlášení podepsaly, včetně zástupců České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…