Karol Hrádela: Běžní občané neznají svá práva

21.01.2016 18:41

Sdílel jsem na facebooku článek z Lidovek s názvem „Bez advokáta riskujete, varují soudci“. Vyjádřil jsem stanovisko, že musím se soudci souhlasit. Skutečně většina lidí bez právní služby v závažných otázkách často riskuje. Kritizoval jsem, že zákony jsou mnohdy nesrozumitelné a běžný člověk jim nerozumí. Navrhl jsem, že by o našem právu mohla veřejná televize začít vysílat slušné vzdělávací pořady, aby lidé nenaletěli podvodníkům a věděli, co mají dělat.

Karol Hrádela: Běžní občané neznají svá práva
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

K článku byla diskuse, která mé stanovisko, že běžní občané neznají svá práva, plně prokázala. Řada z nich neví, že právníka mohou mít i zdarma, protože stát se zavázal chránit lidská práva a poskytnout právní pomoc potřebným. Netuší jak postupovat, aby došlo k naplnění litery například Evropské úmluvy o lidských právech. Ta uvádí v článku 6: „Každý, kdo je obviněn z trestného činu, má tato minimální práva:

…c) obhajovat se osobně nebo za pomoci obhájce podle vlastního výběru nebo, pokud nemá prostředky na zaplacení obhájce, aby mu byl poskytnut bezplatně, jestliže to zájmy spravedlnosti vyžadují;
… e) mít bezplatnou pomoc tlumočníka, jestliže nerozumí jazyku používanému před soudem nebo tímto jazykem nemluví.“
Stejně tak právo na právní pomoc dokonce i zdarma garantuje Listina práv Evropské unie: „Článek 47 Právo na účinnou právní ochranu a spravedlivý proces

Každý, jehož práva a svobody zaručené právem Unie byly porušeny, má za podmínek stanovených tímto článkem právo na účinné prostředky nápravy před soudem. Každý má právo, aby jeho věc byla spravedlivě, veřejně a v přiměřené lhůtě projednána nezávislým a nestranným soudem, předem zřízeným zákonem. Každému musí být umožněno poradit se, být obhajován a být zastupován. Bezplatná právní pomoc je poskytnuta všem, kdo nemají dostatečné prostředky, pokud je to nezbytné k zajištění účinného přístupu ke spravedlnosti.

Naše Listina základních práv a svobod stanoví: „Čl. 37
(1) Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.
(2) Každý má právo na právní pomoc v řízení před soudy, jinými státními orgány či orgány veřejné správy, a to od počátku řízení.
(3) Všichni účastníci jsou si v řízení rovni.
(4) Kdo prohlásí, že neovládá jazyk, jímž se vede jednání, má právo na tlumočníka.“ Někteří mají pocit, že advokát ex offo je ke škodě věci. Nevylučuji, že to tak může občas být. Dokonce to i chápu, když někdy musíme v konečném důsledku právní pomoc potřebným jako advokáti dotovat ze svých zdrojů, či nám soud posuzuje, zda je právní pomoc námi jako ustanovenými obhájci při schvalování odměny, kterou následně vymáhá od našeho klienta v konkrétní době nutná, když si ji klient vyžádá. Jako by to byl náš plezír, pomáhat klientům i v nočních hodinách, pokud to je dle jejich názoru potřebné. „
Mnozí si myslí, že musí mít advokáta i tehdy, když ho mít nemusí. Další předpokládají, že musí advokáta vždy hradit, případně že ustanovení advokáta nejsou kvalitní. Většinou se mýlí.

Dokonce ani v trestním řízení většinou nemusí mít stíhaný advokáta. Trestní řád totiž v §36b připouští možnost se vzdát právní pomoci i v těch případech, kdy je povinná, byť platí drobné výjimky:

„(1) Je-li dán důvod nutné obhajoby podle § 36 odst. 3 nebo § 36a odst. 2 písm. b), může se obviněný obhájce vzdát, nejde-li o trestný čin, za který lze uložit výjimečný trest. Obviněný se může obhájce vzdát i v případě nutné obhajoby podle § 36 odst. 4 písm. a).“ Právní pomoc zdarma lze poskytnout i v občanském řízení atd. Občanský soudní řád totiž obsahuje: „§ 30 (1) Účastníku, u něhož jsou předpoklady, aby byl soudem osvobozen od soudních poplatků (§ 138), předseda senátu ustanoví na jeho žádost zástupce, jestliže je to třeba k ochraně jeho zájmů. O tom, že může tuto žádost podat, je předseda senátu povinen účastníka poučit. (2) Vyžaduje-li to ochrana zájmů účastníka nebo jde-li o ustanovení zástupce pro řízení, v němž je povinné zastoupení advokátem (notářem), ustanoví mu předseda senátu v případě uvedeném v odstavci 1 zástupce z řad advokátů.“
Přes možnost řešit své věci většinou bez advokáta to nikomu nedoporučuji zvláště v těch případech, kdy hrozí vážnější následek. Není to kvůli penězům. Poctiví advokáti poskytují pomoc i tehdy, když to zájmy spravedlnosti vyžadují a na této pomoci moc nevydělají. Dávali slib: „Slibuji na svou čest a svědomí, že budu ctít právo a etiku povolání advokáta a chránit lidská práva. Slibuji, že budu dodržovat povinnost mlčenlivosti a dbát důstojnosti advokátního stavu.“ Poctiví advokáti svůj slib dodržují, přestože logicky existují tak jako jinde ve společnosti i mezi advokáty nepoctivci. Není jich však tolik, jak se mnohdy tvrdí.

Problém podle mne není v advokátech, ale v nekvalitních zákonech a zejména v tom, že běžní občané o svých právech neví a naše sdělovací prostředky a neziskovky hrazené z veřejných zdrojů se spíše věnují záležitostem cizinců než běžných typických českých občanů. Změní se to někdy?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…