Karol Hrádela: Co nás asi čeká?

07.10.2017 10:50

Včera jsem přednášel studentům naši ústavu. Probíral jsem mimo jiné problematiku poslanecké imunity a mimořádných schůzí sněmovny.

Karol Hrádela: Co nás asi čeká?
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Jeden ze studentů mi řekl, že si mne večer prověřoval na mém Facebooku. Neznal mne ještě a tak si zjišťoval, kdo ho bude druhý den učit. Tam četl můj večerní příspěvek o tom, že když by politici byli v některých stranách rozumní, tak požádají o mimořádnou schůzi sněmovny kvůli lithiu. Řekl, že prý se dnes již sbírají podpisy na žádost o mimořádnou schůzi sněmovny. Zeptal se, zda se bude konat, a co bych já dál dělal na místě poslanců, kteří ji chtějí svolat. Co jsem měl říci? Nemám křišťálovou kouli a nevím, co bude. Pouze snad znám trochu právo a dokáži zanalyzovat situaci a odhadnout, co je v čím zájmu a co se asi stane. Nic víc, nic míň.

Tak jsem ho pochválil. Po pravdě jsem přiznal, že já jsem si učitele ověřoval na vysoké škole většinou až před zkouškou. Až tehdy jsem zjišťoval, s kým mám tu čest. Hlavně mne zajímalo, co většinou zkouší. Byl jsem mlád a zejména v letních měsících bylo pro mé oči náročné se zdržovat učením. Spíše chtěly pozorovat něco jiného. Neodvedl jsem jej od však otázky, jak to dopadne. A tak jsem hádal.

Přiznal jsem, že nevím, zda schůze bude, ale že pokud poslanci začali sbírat podpisy, že o znamená, že již si někdo uvědomil. v čem je s lithiem problém, takže si myslím, že mimořádná schůze bude. Jde o příliš velký průšvih.

V druhé části otázky jsem zaspekuloval ještě více. Musel jsem zvažovat, zda naši poslanci jsou chytří, jaké je jejich IQ. Pokud by naši poslanci byli chytří, tak bych na jejich místě začal sbírat podpisy ještě pro druhou mimořádnou schůzi a to pro svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě. Na této mimořádné schůzi by se mohli od odpovědnosti za lithium distancovat dokonce i koaliční poslanci, ba i členové vlády, pokud celá kauza vznikla za jejich zásady a s ohledem na závažnost kauzy by představitel koaliční strany závažným způsobem nerespektoval koaliční smlouvu. Docela bych byl zvědav, jak by se někteří poslanci zachovali.

Návrh na svolání první schůze by mohli podepsat i ti, co by nepodepsali návrh na svolání druhé schůze, a naopak. Samozřejmě bych před tím u koaliční strany vyzval předsedu své strany, aby neprodleně vyvolal smírčí jednání koaliční rady k projednání odpovědnosti za to, že takovéto opatření exekutivní povahy s tak zásadním významem nebylo v koaliční radě projednáno, pokud projednáno nebylo, což nemohu vědět, a pokud by se zde nedospělo k neprodlené dohodě na potrestání těch, kdo za to nesou odpovědnost, což je vysoce pravděpodobné, odstoupil bych na místě koaliční strany, která nemohla ovlivnit tak zásadní otázku, od koaliční smlouvy.

Určitě by se druhá schůze někomu mohla ve volbách velmi vyplatit. Mohla by zabránit tomu, aby problémy v řádech bilionů korun byly překryty problémem v řádech o hezkých pár řádů nižším. Milion je milion milionů. O tak velký průšvih jde. Možná by i někomu zachránila svobodu a majetky. Takže jsem studentovi řekl, co bych dělal já. Co ale udělají naši poslanci, to skutečně nemohu vědět. Neznám jejich inteligenci a ani pud sebezáchovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…