Karol Hrádela: Hloupost jiných občas pobaví

08.12.2017 11:33

K trestnímu stíhání Babiše. Hloupost jiných občas pobaví. To platí i pro článek: Jak vysvětlíme světu Babiše? Tak velký konflikt zájmů totiž nelze vysvětlit.

Karol Hrádela: Hloupost jiných občas pobaví
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Osobně nechápu, co a proč máme komu vysvětlovat v souvislosti s možným trestním stíháním designovaného premiéra naší vlády. Proč by stíhaná osoba nemohla být za určitých okolností ve vládě? Jak lze říci zdánlivě logickou větu: „Když je člověk vyšetřován z trestného činu, tak nemůže ovládat ministerstvo vnitra.“? Mám spornou větu chápat tak, že autor naznačuje, že politici řídí naši polici? Kde bychom pak žili? Ačkoliv, možná má pravdu a je to tak a já jsem pouze naivní advokát, který chce věřit v nezávislost státních orgánů. Některé kauzy by jeho závěru naznačovaly. Pak by však o to víc trestní řízení případně motivované politicky nemělo bránit tomu, aby byl politik z jiné strany než z té, za jejíhož mistra vnitra vzniklo trestní řízení, byl i nadále v politice činný. Pokud by trestní řízení bylo vyvoláno z politických důvodů, mohlo by sloužit k omezení poltického protivníka. To nesmíme dovolit, aby existovalo.

Trestní stíhání politika navíc není nic v demokratické společnosti neobvyklého. Nevím, že by se například demokratický svět rozčiloval nad tím, že v nějaké zemi EU byl politik trestně stíhán. Proč by nebyl, pokud nejsou pochybnosti o politické motivaci takovéhoto stíhání? Stejně jako proč by se trestnímu stíhání nepokusili zabránit jiní politici, kteří mají pocit, že se stíháním není něco v pořádku?

Samozřejmě byl bych raději, když by jakýkoliv člověk, a to i politik, nebyl stíhaný, protože nic neprovedl, nebo naopak byl jako možný pachatel stíhaný, pokud by v souvislosti s jeho stíháním nebylo tolik pochybností o postupu státních orgánů zpochybňujících celé trestní řízení. Pokud však existují jak pochybnosti o motivaci a skutkovém stavu a zároveň došlo k zahájení trestního stíhání u osoby s jakoukoliv imunitou, tak se ptám: Proč by nemělo proběhnout řízení o stíhání nyní, či pokud s ohledem na pochybnosti případně pokud z jakýchkoliv jiných důvodů nedojde ke zbavení imunity k vlastnímu trestnímu stíhání až po skončení imunity? Proč má stíhání vyvolávající řadu otázek zpochybňovat u kohokoliv jeho způsobilost k politické činnosti?

Jako advokát znám řádu případů, kdy byl obžalovaný obžaloby zproštěn. To by měl kvůli nejasnému stíhání přijít kdokoliv, a to dokonce i osoba, která mi třeba zrovna nesedí, o svůj normální život? To by neměla být naplněna vůle těch, kteří si jej vybrali? Komu za této situaci slouží tvrzení autora článku, ke kterému se vyjadřuji, že se má někomu něco vysvětlovat? Prostě nevidím důvod k jakémukoliv vysvětlování trestního stíhání cizině atd. Jak například Itálie vysvětlovala stíhání premiéra, o kterém hovoří následující odkaz (ZDE). To skutečně má pro Českou republiku platit jiný metr než pro ostatní země EU? Nemyslím si, že by naše vlast měla být banánovým státem, který každému někam poleze.

Cizina nám v případě svých stíhaných politiků snad nikdy nic nevysvětlila. Volání po vysvětlování považuji za politické hrátky. Více než vysvětlování stíhání cizině by mne zajímalo, je, proč je v mé vlasti tolik podezřelých "stíhání", proč se běžně setkáváme s tím, že pokud například stíhaný upozorní na trestnou činnost svědků atd., že místo prověřování se toto prohlásí za součást obhajoby...

Samozřejmě nepochybuji o poctivosti našich státních orgánů, žijeme v demokratické společnosti, kde například ministerstvo vnitra či politici nezasahují do živých kauz, jak zajisté neoprávněně naznačuje výše uvedené vyjádření autora komentovaného článku. Nemyslím si, že účelově mnohdy státní orgány vykládají právo proti zákonům logiky a přírodních věd a stíhají nevinné lidi, a to bez závislosti na tom, jak nakonec vše skončí. Zájmy některých skupin by se mohly teoreticky účelovým trestním stíháním naplnit. Výsledek trestního řízení nemusí mít zásadní význam. O něj totiž někomu ani nemusí jít. Vlády nějak byly vytvořeny, někdo nemohl hlasovat ve volbách, majetky přešly do jiných rukou. Zajisté by se mnou souhlasili mnozí, že určitě nešlo o zneužití státní moci – Bartončík, Sládek, Paroubek, Jourová, stíhaní exposlanci a jiní. Takže osobně skutečně nevidím důvod, proč by trestní stíhání Babiše mělo bránit jeho normální politické činnosti. Stíhání politiků jejich politické činnosti nebránilo ani jinde, jak nám dokládá nejen Itálie, ale nyní i stíhání regionální vlády ve Španělsku atd. Prostě státní moc má měřit všem stejně a nemají existovat pochybnosti o činnosti státních orgánů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…