Karol Hrádela: Jak chceme zlepšovat právní prostředí, když se za přístup k normám musí platit?

12.02.2016 9:38

Jsem přesvědčen, že právo má být přístupno všem a že každý má mít možnost se seznámit zdarma s tím, jak má v konkrétní situaci dle práva postupovat.

Karol Hrádela: Jak chceme zlepšovat právní prostředí, když se za přístup k normám musí platit?
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Vím, že byli stíháni a odsouzení lidé za to, že jednali jinak, než stanoví technické normy, tj. že nejednali řádně. Co je to technická norma? Cituji z webové stránky Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví:

"- Je vyjádřením požadavků na to, aby výrobek, proces nebo služba byly za specifických podmínek vhodné pro daný účel.

- Stanoví základní požadavky na kvalitu a bezpečnost, slučitelnost, zaměnitelnost, ochranu zdraví a životního prostředí.

- Usnadňuje volný pohyb zboží v mezinárodním obchodu, snaží se, aby výroba byla racionální, aby se ochrana životního prostředí a konkurenceschopnost vzájemně podporovaly, aby na vnitřním trhu byli spotřebitelé dostatečně chráněni.

- V současné době je technická norma kvalifikované doporučení, není závazná. Její používání je dobrovolné, avšak všestranně výhodné.

Norma je veřejně dostupný dokument, to znamená, že je přístupná ve všech fázích vzniku a používání v praxi.

Je to dokument založený na souhlasu všech zúčastněných stran se zásadními otázkami řešení. Tím se norma liší od právních předpisů, které mohou vznikat bez projednání a souhlasu všech, jichž se týkají."

Co mi na tom připadá směšné? Technická norma například stanoví, jak mají vypadat písemnosti. Už si představuji studenta Obchodní akademie, jak si za své prostředky pořizuje ČSN 01 6910 nazvanou Úprava dokumentů zpracovaných textovými procesory. Tu navíc mají používat i studenti při psaní svých bakalářských a dalších prací. Chceme studenty učit úctě k právu. Chceme je učit, jak mají postupovat v konkrétní situaci. Na webu úřadu však pouze zjistí, že za přístup k normě budou muset platit. Je to správné? Jak chceme zlepšovat právní prostředí, když se za přístup k normám musí platit? Skutečně těch několik desítek milionů příjmu do státní kasy vynahradí nedostupnost norem pro veřejnost? V roce 2014 skutečná výše příjmů z poskytování norem činila 65 026 tis. Kč. Nevěřím, že v roce 2014 celkem 26 439 registrovaných placených uživatelů systému ČSN on line odpovídá potřebám dostupnosti norem pro více než 10 mil. občanů ČR.

Nenastal již čas umožnit každému přístup zdarma k technickým normám podobně, jako je tomu u Sbírky zákonů a Sbírky mezinárodních smluv. Pokud by k tomu došlo, tak jsem přesvědčen, že by to přispělo nejen k ekonomickému rozvoji společnosti a zkvalitnění vzdělávacího systému, ale učinilo zbytečnou i chválihodnou snahu Pirátů o získání některých norem prostřednictvím soudního rozhodnutí a následné exekuce. Stát by neměl blokovat svůj rozvoj de facto pro drobné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…