Karol Hrádela: Jsem rád, že v Číně již nejsou hladomory. Její ekonomika je největší... Někdy mám odlišný názor než mnozí spoluobčané

29.03.2016 16:53

Někdy mám na některé otázky odlišný názor než jiní spoluobčané. Například se domnívám, že nejdůležitějším lidským právem je právo na život. Jsem rád, že v ČLR již nejsou hladomory, že v důsledku nich lidé neumírají, že se její ekonomika stále zlepšuje a tím i životní úroveň jejich obyvatel. Uvítal bych, když by alespoň polovičním tempem jejího rozvoje se vyvíjela i ekonomika EU či USA. Máme sice lepší výchozí základnu, ale dlouhodobý vývoj mluví proti nám.

Karol Hrádela: Jsem rád, že v Číně již nejsou hladomory. Její ekonomika je největší... Někdy mám odlišný názor než mnozí spoluobčané
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Navíc je třeba se vrátit k minulosti ve vzájemných vztazích a uvědomit si i roli ČLR ve světě. Ekonomika Čínské lidové republiky je od roku 2014 největší na světě (měřeno podle absolutní výše HDP po přepočtu dle parity kupní síly) a to přesto, že hodnota HDP na osobu v roce 2013 činila pouze 9 800 USD . 

Přestože v porovnání s vyspělými zeměmi je to zdánlivě málo, je nutné zohlednit i vysoký počet obyvatel nejlidnatější země světa však tuto hodnotu do jisté míry kompenzuje a růst tohoto ukazatele.

V roce 2012 předstihla ekonomika ČLR ekonomiku Spojených států amerických co do objemu obchodovaného zboží a v říjnu 2014 vyhlásil Mezinárodní měnový fond ekonomiku Číny za nejsilnější na světě v ukazateli HDP dle parity kupní síly. Čínský hrubý domácí produkt v roce 2015 vzrostl o 6,9 %, přestože je to nejslabší výsledek od roku 2009.

Ekonomika EU — měřeno podle údajů o zboží a službách (HDP) — je nyní větší než ekonomika USA. HDP EU v roce 2014 činil 13.920.541 milionů eur. V ČR rostl nejrychleji ve čtvrtletí, kdy byl nárůst 4,4%, meziroční nárůst 4,3%. Evropská komise přitom odhaduje jeho růst letos na 2,3%. Německo mělo jeho nárůst 1,7%.

Při zohlednění těchto skutečností je vhodné zohlednit i vývoj vzájemných vztahů. Čína je pro ČR 4. největším obchodním partnerem a druhým největším dovozcem (od roku 2006). Pro ČR je však Čína pouze 18. největším exportním trhem. Zatímco ještě v 80tých letech docházelo k dlouhodobému nárůstu spolupráce mezi oběma zeměmi, který ještě podle statistického úřadu činil v roce 1990 částku, která se začala snižovat zhruba na desetinu.

Za vlády Miloše Zemana začal postupný nárůst vzájemných vztahů. Nyní dosahuje výše skýtající naději, že by snad v budoucnu mohla ekonomická spolupráce dosahovat opětovně významu, který měla v minulosti. To se asi nelíbí těm, kterým ztráta zaměstnanosti u nás v důsledku snižujícího se exportu začátkem 90 let v důsledku vystupování tehdejšího prezidenta proti spolupráci možná vyhovovala. Jak jinak si vysvětlit to, co se nyní dělo v Praze na Evropské třídě - špinění vlajkové výzdoby při oficiální návštěvě hlavy této země, která do drtivé většiny zemí nikdy nezavítá a i u nás je poprvé, vyvolávání konfliktů či umísťování reklamy zaměřené proti ČLR.

Chápu, že s politikou ČLR nemusí mnozí souhlasit. Podobně nemusí jiní souhlasit s politikou Německa, Ruska, USA atd. Neumím si však představit, že by se slušný člověk takto například choval při oficiální návštěvě Baraka Obamy u nás v minulosti. Znevažovat oficiální státní politiku nepovažuji za správné.

Diskutovat o ní, zpochybňovat ji atd., to můžeme. Chovat se však jako ten, kdo hulvátsky vystupuje v době státní návštěvy proti státní politice a zpochybňovat pohostinnost své vlasti však slušný člověk nesmí. Hrubost nepatří k slušnému jednání. Asi někteří nedokáží unést své porážky a pletou ideologii i do ekonomiky. Škoda. Možná by se měli seznámit se základními pravidly slušného chování k návštěvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.