Karol Hrádela: Kauza Čapí hnízdo jinak

27.09.2017 13:47

Osobně mi zatím připadá celá kauza Čapí hnízdo mírně řečeno na vodě. Jsem velmi zvědav, kam se posune, až budou zveřejněné skutečně veškeré relevantní údaje.

Karol Hrádela: Kauza Čapí hnízdo jinak
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Četl jsem velmi zajímavý článek: „Kauza Čapí hnízdo: Je třeba zapomenout na Babiše", zveřejněný na ceskapozice.lidovky.cz. Logický, ale ne se vším je možné po právní stránce souhlasit.

Osobně mi zatím připadá celá kauza Čapí hnízdo mírně řečeno na vodě. Jsem velmi zvědav, kam se posune, až budou zveřejněné skutečně veškeré relevantní údaje. Pokud se však právní argumentace bude používat tak, jako se s ní ve sdělovacích prostředcích a v projevech některých politiků v Poslanecké sněmovně setkáváme nyní, pak bych nechtěl být v kůži některých příbuzných a známých Ing. Babiše.

V roce 2016 bylo sepsáno 236 075 záznamů o zahájení úkonů trestního řízení proti fyzické osobě a 867 záznamů o zahájení úkonů trestního řízení proti právnické osobě, tj. u právnických osob došlo proti roku 2015 k nárůstu o 217 záznamů. V rámci vedených trestních řízení pak bylo vůči 84 938 fyzickým osobám a vůči 256 právnickým osobám zahájeno trestní stíhání nebo jim bylo sděleno podezření ve zkráceném přípravném řízení. Trestní stíhání tak bylo zahájeno zhruba u každé třetí prověřované osoby, když samozřejmě v některých případech bylo zahájeno prověřování již dříve.

Na základě výsledků přípravného řízení pak byla na 78 131 fyzických osob a na 187 právnických osob podána obžaloba nebo návrh na potrestání a na dalších 95 fyzických osob (ani na jednu právnickou osobu) byl podán návrh na schválení dohody o vině a trestu. Celkem tedy bylo za rok 2016 postaveno před soud 78 226 fyzických osob a 187 právnických osob). Fakticky tak téměř na každou osobu, které bylo sděleno obvinění, byla podána obžaloba. Dle tisku se nyní v kauze Čapí hnízdo začínají sdělovat obvinění, zahajuje se trestní stíhání.

Z osob postavených před soud pak na úrovni okresních státních zastupitelství bylo zproštěno obžaloby [bez důvodu zproštění podle § 226 písm. e) trestního řádu pro zánik trestnosti] 4,64 % osob, na úrovni krajských státních zastupitelství 10,17 % osob a na úrovni vrchních státních zastupitelství 1,57 % osob, což souhrnně pro okresní, krajská a vrchní státní zastupitelství činí v průměru 4,86 %. Jinými slovy méně než každý dvacátý člověk, na kterého byla podána obžaloba, vyhrál u trestního soudu.

Osobně žasnu (neprávem?), co Babiš a spol. argumentačně předvádějí. Projevuje se asi dlouhodobé podceňování práva ze strany ekonomů. Skoro jako by si někteří neuvědomovali v době, která může zásadním způsobem ovlivnit jejich život i život dalších osob, význam práva a právníků, význam toho, co se kde řekne atd., jako by nezvažovali, že když se předem nepřipraví v „politických“ kauzách kvalitní obrana, že většina stíhaných bývá odsouzena. Vzpomínám si, co říkal jeden z mých učitelů: Věznice jsou plné nevinných lidí.

Nechci hodnotit, zda jsou mnozí odsouzeni právem. Alespoň něco však mohu říci. Nerozumím moc představitelům ANO. Nevystupují dle mne po právní stránce nejšťastněji. Podceňování práva se u hnutí projevuje nejen ve vystupování stávajících politiků, ale dle mého přesvědčení i ve volebních kandidátkách tohoto hnutí. Stačí se podívat, kolik tam je právníků a na jak volitelných místech. Podceňuje-li se právo, tak se ani nedivím, jak se Babiš hájí v této věci a předpokládám, jak celá kauza asi dopadne bez ohledu na to, co je za ní a co se skutečně stalo.

V tuto chvíli bych mne ani tak nezajímá, co říkají právníci politiků, jak jim radí, jak mají vystupovat, ale co doporučují právníci těch, o nichž se fakticky nejvíce jedná-právníci jejich spolupracovníků a členů rodiny. Zájmy různých lidí nejsou totožné.

Karol Hrádela

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.