Karol Hrádela: Koncentrační tábor a pracovní tábor jsou dvě odlišné věci

16.05.2016 16:01

Na svém Facebooku zveřejní senátorka našeho Parlamentu zvolená za Stranu zelených s podporou ČSSD označení pracovního tábora jako koncentračního bez jediného komentáře. Snad by si měla uvědomit, že koncentrační tábor a pracovní tábor jsou dvě odlišné věci. Neměla by urážet rodiny bojovníků proti fašismu, z nichž mnozí členové skutečně skončili v koncentračních táborech.

Karol Hrádela: Koncentrační tábor a pracovní tábor jsou dvě odlišné věci
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Z pracovních táborů a to i v Letech se i propouštělo. Snad něco o tom vím, zajímal jsem se o historii a v Letech i několikrát byl. Rád bych věděl, v kolika dalších pracovních táborech paní senátorka kladla květiny.  Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem na dřívějším Svazu protifašistických bojovníků v minulosti, kdy jsem se o historii boje za naši svobodu aktivně zajímal, zjistil, že pracovních či kárných pracovních táborů bylo asi 220. Snad se moc nepletu. To se chudák paní senátorka ujezdí, chce-li navštívit všechny pracovní tábory.

Snad paní senátorka nevěděla, co to byly koncentrační a co pracovní tábory a proto bez komentáře umožnila zveřejnit na svém facebooku označení pracovního tábora jako koncentračního. Rád se jí pokusím vysvětlit rozdíl mezi koncentračním a pracovním či kárným pracovním táborem a nezištně jí předám řadu vzpomínek babičky, která jako protifašistická bojovnice v koncentračním táboře skutečně skončila jako pokusný králík s celoživotními následky. Samozřejmě, pokud by paní senátorka chápala koncentrační tábor jako místo, kde se lidi nuceně koncentrují a ne jako místo určené především k vyhlazování lidí, neuspěji. V tomto novodobém chápání pojmu koncentrační tábor prosazovaném zejména od našich sousedů by bylo možno chápat za koncentrační tábor i dětský tábor, kam taky některé děti jedou proti své vůli. Takovéto znevažování pojmu koncentrační tábor podobně jako uvádění viny za násilnosti v období druhé světové války ve stejném rozsahu na obyvatele porobencý zemí a na okupanty však odmítám.

Budování nových objektů v místech, kde v minulosti byl hřbitov, není nic neobvyklého

Z plánku je zřejmé, že vepřín stojí jenom v nepatrné části bývalého tábora. Zde dříve byla administrativa. Budování nových objektů v místech, kde v minulosti byl dokonce hřbitov, není nic neobvyklého. Krásný komplex v Praze ve Spálené ulici je toho dokladem. Život jde dál. Je otázka, co je horší. Jak hodnotit to, že v blízkosti někdo pracoval a žil, a to, že jinde je někdo pohřben. Co je horší – nucené soustředění odkud bylo možné se do okupace při nalezení práce rodinou i dostat či smrt? Bude se likvidovat i rekreační středisko v Hodoníně u Kunštátu, kde dokonce zadržovaní přímo žili v táboře o tehdy stejné právní kvalifikaci jako měl tábor v Letech? Jezdí se tam klást květiny? Proč ne? Existují lidé rovní a rovnější? Jsou snad specifické zájmy?

Možná by však bylo skutečně vhodné vepřín zlikvidovat, odstranit pachy směřující k přehradě Orlík a z veřejných zdrojů zhodnotit o miliardy pozemky v jejím okolí a zároveň tak respektovat i výzvu Výboru OSN pro lidská práva, přijatou v době, kdy ve funkci 1. místopředsedy vlády a mistra zahraničí končil významný politik. Jeho rodina vždy podporovala nezištně zájmy své vlasti. Do vepřína je již určitě zavedena voda. Nemusela by se ani používat ani voda z rybníka Lipeš, bez níž by původní pracovní tábor asi těžko mohl v minulosti existovat. Tak by snad ani rodina dobrodinců netrpěla zrušením vepřína. Snad by se pak našla pro uprchlíky i jiná práce než v přilehlých lesích. Uprchlíkům usilujícím o holou záchranu života by nemělo vadit ani místní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…