Karol Hrádela: Lidé nás často považují za vyžírky, zlatokopy a lumpy. Výhrůžek jsem zažil dost

18.03.2016 9:40

Paní Dagmar Drobná Kubalík napsala v komentáři k jednomu mému článku, že smeká před mou odvahou. Děkuji jí za ocenění, které mne překvapilo a potěšilo. Od osob, co nejsou našimi klienty, ocenění advokáta není tak časté. Spíše nás mnozí považují za vyžírky, zlatokopy a lumpy. Nepochybuji, že takoví advokáti taky jsou, dokonce si tím jsem jist.

Karol Hrádela: Lidé nás často považují za vyžírky, zlatokopy a lumpy. Výhrůžek jsem zažil dost
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Advokáti jsou součástí společnosti. Jsou mezi nimi různí lidé a to stejně jako v jiných profesích ve společnosti. Jsem však přesvědčen, že drtivá většina advokátů postupuje podobně jako já. Upřednostňuje plnění svých povinností i před svými vlastními zájmy a jedná tak, jak předpokládá zákon. Naplňují poslání advokacie. Odhadují, co se všechno může stát a pouze doufají, že se něco nestane. Přestože mohou mít strach, jednají čestně.

Výhrůžek jsem zažil dost. To není v naší profesi tak mimořádné. Nebyly jen od hlupáků, co si myslí, že advokát má porušovat své povinnosti a nehájit řádně a s maximálním úsilím klienta, přestože s jeho jednáním nesouhlasí. Éra, kdy advokáti volali po "spravedlivých" trestech včetně definitivních trestů pro své klienty je již pryč. Doufám, že nikdy znovu nenastane. Alespoň u sebe si tím jsem jist.

Budu i nadále podobně jako řada mých kolegů podle svého přesvědčení poctivě a s plným nasazením hájit jak oprávněné zájmy svých klientů, tak i své vlasti.

Podezřelé okolnosti mé jednání nezmění, přestože vyvolávají obavy. Nemusí se jednat například o náhodný fyzický útok na člena rodiny den po upozornění na možné protiprávní jednání policie či samozřejmě náhodné vykradení osobního automobilu v noci před jednáním Ústavního soudu co do hodnoty u jedné ze dvou největších kauz v jeho historii (sudetský majetek a tzv. církevní restituce). Ponechávám na úvaze každého to, jak je možné, že během jedné noci je osobní automobil 2x vykraden, přičemž policie později identifikuje jen toho zloděje, co ukradl hodnotnější věci, ale nechytne toho, kdo tam byl před ním, kdo rozbil okno u auta a šel po literatuře, papírech a dalších dokumentech atd., které shodou okolností souvisely s jednáním soudu. Zajímalo by mne, kdo byl takový vzdělanec, že ho nezajímal majetek a peníze, ale literatura. V každém případě se zastrašit nikdy nenechám. Jsem advokát. Pokud bych jednou jednal jako zbabělec či zločinec, musel bych profesi opustit. To nechci a tak věřím i na nedávnou náhodu. Ještě jednou děkuji za ocenění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…