Karol Hrádela: Lze si v České republice objednat účelové trestní stíhání?

10.05.2019 16:18

Tak mám pocit, že někteří poslanci a novináři se neumějí ptát, případně nesprávně kombinují, či vytvářejí úvahy o tom, co kde je, na své úvahy se dotazují jako na skutečnost, aniž by kdokoliv vůbec potvrdil, že to, co tvrdí, někde je.

Karol Hrádela: Lze si v České republice objednat účelové trestní stíhání?
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Pokud jsem správně četl vystoupení Mgr. Benešové k možnosti účelových trestních stíhání, ať minulá či dnešní protokol z jednání Poslanecké sněmovny, tak Mgr. Benešová nikdy netvrdila, že zpracovávala analýzu o tom, jak si lze objednat trestní stíhání. Vždy jsem četl, že mluvila jenom o dvou či možná třech kauzách.

Proč se jí někdo ptá na analýzu o tom, jak si objednat účelové trestní stíhání, to skutečně nevím. Nikdy jsem nečetl, že by říkala, že na základě její analýzy prezident či premiér něco tvrdí. Přesto po ní chtějí analýzu k tomu, jak si objednat trestní stíhání. Jak si jej objednat, to bych i já rád věděl. Pokud vím, ani jeden ze jmenovaných netvrdil, že svůj závěr opírá o její analýzu. Proto ani nerozumím sdělovacím prostředků, uvádějícím: "Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) odmítla dát z ruky svůj posudek, na jehož základě prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že v České republice si lze objednat trestní stíhání."

Z čeho jmenovaní své závěry o možnosti účelových trestních stíhání dovozují a zda mají či měli k dispozici nějakou analýzu ve věci případných účelových trestních stíhání, kdo je jejím autorem, pokud jí měli k dispozici, mohu pouze hádat. Může jít jen o jejich závěry na základě zkušeností.

Měl jsem klienta, který uspěl u soudu. Ten je o možnosti účelových trestních stíhání z politických důvodů osobně minimálně ve své trestní věci hluboce přesvědčen. Rozsáhlá analýza k možnosti účelových trestních stíhání v České republice existuje. Je i součástí jeho trestního spisu, ale je to jiná analýza, než analýza k možnosti si účelové stíhání si objednat. Kdo existující analýzu četl, kdo a jak se k ní dostal, to samozřejmě nevím. Ani analýza, kterou znám, neřeší, jak si objednat účelové trestní stíhání, ale to, zda jsou taková účelová trestní stíhání možná, zda existují stíhání vyvolávající podezření na zneužití státní moci v trestním řízení a zda v těchto řízeních je podobný Modus operandi jako v klientově věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka