Karol Hrádela: Pokud by nebylo Zaorálka, tak by byl výsledek ČSSD ještě horší

24.10.2017 7:34

Jsem přesvědčen, že výsledek KSČM (393 100 hlasů a 7,76 %, minule 741 044 hlasů a 14,91%) i ČSSD (368 347 hlasů a 7,27%, minule 1 016 829 hlasů a 20,45%) není jakýmkoliv výraznějším překvapením, ale důsledkem politické neprincipiálnosti těchto stran a toho, jakou zvolily personální politiku, toho, že se nedokázali poučit ze svých chyb v době, kdy byl ještě čas.

Karol Hrádela: Pokud by nebylo Zaorálka, tak by byl výsledek ČSSD ještě horší
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Nyní se často tvrdí, že prohrála ve volbách 2017 levice, že volební výsledky KSČM jsou překvapující atd. Osobně jsem přesvědčen, že výsledek KSČM (393 100 hlasů a 7,76 %, minule 741 044 hlasů a 14,91%) i ČSSD (368 347 hlasů a 7,27%, minule 1 016 829 hlasů a 20,45%) není jakýmkoliv výraznějším překvapením, ale důsledkem politické neprincipiálnosti těchto stran a toho, jakou zvolily personální politiku, toho, že se nedokázali poučit ze svých chyb v době, kdy byl ještě čas. O tom, že levicové strany prohrají, se rozhodlo již při řešení personálních otázek před několika lety. Strany mohly dopadnout výrazně lépe, pokud by změnily tehdejší politiku. Nestalo se tak.

Nepřijmou-li nyní levicové strany urychlené razantní personální kroky, pak je otázka, zda budou v příštích volbách ještě v parlamentu. Řeči o tom, že se například v ČSSD musí vše vyhodnotit a projednat až v dubnu 2018 jsou cestou ke krachu. Voliči neodpouštějí zradu, nenaplněné přísliby, že budeme řešit restituce, naivní sliby, pozdní řešení vlastních chyb. Přesto však levice není největším poraženým.

Největším poraženým, přestože asi jenom dočasně, jsou ti, kteří usilovali o podporu křesťanskodemokratické politiky prostřednictvím přátel, kteří se dostávají k majetkům z veřejných zdrojů.

Nezrušili memorandum, vláda nerespektuje usnesení parlamentu. Vznikne složitá situace pro Babiše. Považuji za velmi pravděpodobné, že bude snaha vytvořit koalici na základech nynější vládní koalice, což mnozí voliči v budoucnu mohou považovat za zradu. On získal několik procent kvůli kauze lithium. Spojí-li se se stranami, které odmítly zrušit memorandum o lithiu, riskuje, že skončí podobně, jako nyní tzv. levicové strany. Nebude-li důsledně prošetřovat všechny okolnosti této kauzy. v příštích volbách se mu to nevyplatí.

Skutečnost, že špatné výsledky levicových stran jsem předpokládal již před několika lety, dokládá můj příspěvek z 22.10.2014, který najdete zde. Tento výsledek byl s drobnou tolerancí zcela předpokládatelný. Zachrání se ještě levicové strany? Poučí se někdy z jejich chyb. Pro levicové strany je za několik vteřin dvanáct. Jejich budoucnost visí na vlásku.

P.S.

Přestože kritizuji politiku například ČSSD, tak odhaduji, že pokud by nebylo Zaorálka, že by byl výsledek ČSSD ještě horší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…