Karol Hrádela: Povoluje korán stavbu mešity ze stavebního materiálu po zbouraném kostele?

30.11.2015 21:12

Byla mi položena následující otázka. Povoluje korán stavbu mešity ze stavebního materiálu po zbouraném kostele?

Karol Hrádela: Povoluje korán stavbu mešity ze stavebního materiálu po zbouraném kostele?
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Nevím, ale znám řadu případů zejména ve Španělsku, kde se z katolických kostelů staly mešity a naopak a kde z nekatolických chrámů katolické kostely. Bůh je mocný a otázka stavebního materiálu či komu dřív patřil či lidské spravedlnosti, nemá význam.

Córdoba.

Na místě, kde dnes stojí Mezquita je doložen již pohanský římský chrám z dob, kdy místo spadalo pod správu římské říše, po obsazení vizigótskou říší zde vznikl křesťanský kostel zasvěcený španělskému mučedníkovi Vincencovi ze Zaragozy. Se stavbou mešity začal první umajjovský córdobský emír Abdurrahmán I. v roce 784, nicméně stavbu doplňovali a rozšiřovali jeho následovníci po dalších dvě stě let. Sloupy v nejstarší části jsou ještě převzaty z dřívějšího kostela, speciálně pro stavbu začaly být tesány až za následníka Abdurrahmána II. Abdurrahmán III. nezasáhl výrazně do stavby, pouze vztyčil minaret u vchodu, jeho nástupce al-Hakam II. rozšířil stavbu a doplnil mihráb o nové prvky. Poslední velké rozšíření došlo za vlády Hišáma II., který byl ovšem velmi slabý a fakticky za něho vládl vezír Almanzor, v roce 987. Je to monumentální v porovnání se svojí rozlohou nízká stavba nepodobná katolickým katedrálám, protože vychází z „původních“ základů mešity.

Podobné stopy najdeme i jinde ve světě.

Istanbul- například Hagia Sofia (řecky ?γ?α Σοφ?α, turecky Ayasofya) čili chrám Boží Moudrosti je byzantský chrám z let 532–537 v zátoce Zlatý roh v Istanbulu, jedna z nejznámějších sakrálních staveb světa. Původní křesťanská svatyně s centrální kupolí a sídlo patriarchy byla po dobytí Konstantinopole Osmany (1453) upravena na mešitu (a později opatřena minarety).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.