Karol Hrádela: Steskům na mladou generaci moc nevěřím

09.02.2017 10:33

Karol Hrádela na Facebooku

Karol Hrádela: Steskům na mladou generaci moc nevěřím
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Od včerejšího odpoledne přemýšlím o svých studentech. Po jedné přednášce za mnou přišli, že se jim líbila prakticky vedená hodina, že již mají plné zuby různých posterů atd. Požádali mne, zda bych pro ně neudělal nějaké video pomůcky pro lepší pochopení práva. Snažil jsem se je odradit. Vysvětloval jsem jim, že nemám moc času, že to bude vyžadovat techniku, prostory atd. Nebral jsem je moc vážně. Spíše jsem je podezíral, že chtějí zapůsobit na zkoušejícího. Při zkouškách jsem dokonce vyhodil i hlavního iniciátora. Uspěl až dodatečně. Říkal jsem si, že budu mít klid. Zmýlil jsem se.

Minulý týden mi volali, že již mají všichni zkoušku z práva a zda mohou se mnou počítat. Co jsem měl dělat? A tak jsem ve středu odpoledne šel dosti zvědavý do Gastrorestaurantu Monarch v ulici Na Perštýně. Zajímalo mne, co z nich vyleze a jaké to bude. Měli připravenou techniku, prostory, kameramana a dokonce dobře vybrané diskutující – sympatické děvče z Moravy, cizince a studenta ze Středočeského kraje. Prostě průřez studentů z naší školy. Kvalitní přípravou mne překvapili. A tak jsme natáčeli první díl studentských výukových pomůcek. Zajímá mne, jak se to dále vyvine, zda vydrží, jak dlouho to utáhnou, když si platí i pronájem techniky atd. Sám jim samozřejmě nic neúčtuji, ale technika je drahá.

Starší často nadávají na mladší generaci. Někdy i oprávněně. Nedokáži pochopit jednoho z představitelů našich studentů, který zbytečně vyvolává konflikty a snaží se o prosazení více termínů zvětšením počtu zkoušejících. Prý je málo termínů na zkoušky. Zkouší se každý týden, vypsané termíny překračují počty studentů o 300% a ani jeden den nebyla vyčerpaná kapacita termínů. Prý jsou zkoušky těžké, takže když se na první neomluveně nedostaví a v opravném termínu nesloží test, tak na poslední termín utíká na zkoušku k jinému zkoušejícímu, než jej vyučoval. Pokud jsou však zkoušky těžké, jak je možné, že je nakonec složí drtivá většina studentů? Prý byl nemocný v den zkoušky, na kterou se bez omluvy nedostavil, ale druhý den byl na zkoušce z jiného předmětu, a svoji neúčast na prvním termínu omlouval až po té, co neuspěl na reprobaci. Prý jsou zkoušky vypisovány pozdě, ale o prvních termínech zkoušek věděli studenti několik měsíců předem a až na jednu výjimku, kdy mne požádali studenti o mimořádný termín, a já měl druhý den chvíli času, byly všechny ostatní termíny vypsány cca 10 až 20 dnů před dnem zkoušky. Prostě i mezi mladými jsou lidé, co realitu překrucují a ve vlastním zájmu si vymýšlejí. Student si, jak doufám, asi neuvědomuje, že jeho zištné jednání poškozuje i jeho spolužáky. Takovíto studenti poškozují autoritu studentů a liší se nejenom od studentů, co chtějí připravovat pomůcky, ale například i od studentů jiné třídy. Tam jsem v ukončovaném semestru v pátek odpoledne měl přednášku a po ní seminář, kde se studenti měli dle rozvrhu střídat na cvičení jedenkrát za 14 dnů. Výsledek? Drtivá většina studentů zůstávala po přednášce dobrovolně na výuce po přednášce. Maximálně někteří odešli ze cvičení o chvíli dříve, aby se dostali vlakem domu. Studenti chodili na dobrovolné náslechy na soudy, přestože nic do školy z toho nemají. Pouze získávají informace. Učitele zájem studentů těší.

Steskům na mladou generaci moc nevěřím. Jsou v ní lidé různí. Dříči i lenoši, lháři i pravdomluvní, prostě normální lidé. Přeji svým studentům v dalším příští týden zahajovaném semestru hodně úspěchů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…