Karol Hrádela: Výsledek restitučního návrhu k Ústavnímu soudu nedopadl tak špatně

09.08.2016 12:03

Skutečně dopadly církevní restituce u Ústavního soudu tak špatně, jak se tvrdí? Pokud ano, proč? Vzniká potřeba, na tuto otázku odpovědět, když výsledek řízení u Ústavního soudu v žádném případě nepovažuji za prohru, přestože to někteří tak staví.

Karol Hrádela: Výsledek restitučního návrhu k Ústavnímu soudu nedopadl tak špatně
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Napsal jsem diskutabilní článek věnovaný tzv. historickému úspěchu naší ekonomiky, jak nás o něm informoval předseda vlády. Tento článek převzaly Parlamentní listy. Jeden komentátor tam napsal: "Jakého výsledku jste dosáhl vy Hrádelo? Že by neúspěšné církevní restituce?, 1ANDY, 8. 8. 2016 11:06:00"

Domníval jsem se, že je správné mu odpovědět. Možná tato odpověď, kterou jsem k jeho příspěvku zveřejnil, zaujme i ostatní.

Vážená/Vážený.

Nevím, co si o restitucích myslíte, ale výsledek restitučního návrhu k Ústavnímu soudu nedopadl tak špatně. Osobně jsem jej považoval za relativně velké vítězství, protože mohl znamenat ušetření respektive nevydání majetku v řádu miliard. Z 3 návrhů k Ústavnímu soudu soud vyhověl alespoň částečně jenom návrhu navrhovatelů, které jsem zastupoval.

Návrh senátorů kromě zrušení zákona jako celku alternativně navrhoval vypuštění i jednoho zásadního slova. Že zrušení celého zákona neprojde, bylo hodně pravděpodobné. Analýzu znali nejenom navrhovatelé-senátoři, kterých si pro jejich statečnost velmi vážím. Někteří za to, že se k návrhu připojili, pak získali odměnu dle zásady, že každý dobrý skutek musí být spravedlivě… Přesto necouvli.

Výsledek jsme tak předpokládali, ale bojovali alespoň za něco, abychom chránili zájmy naší země. Konec konců to, že jsme tušili, jak to dopadne, potvrdil i jeden novinář. Uvedl, že jsem přibližný výsledek napsal ještě před vyhlášením rozhodnutí soudu.

To jedno slovo, které bylo vypuštěno, mohlo hodně znamenat. Analýza předpokládaného soudního rozhodnutí a zaměření našeho návrhu nám tak vyšlo.

Škoda, že nevíme, jak se po rozhodnutí Ústavního soudu prověřovalo, zda a jak byly vypláceny náhrady po Únoru 1948 a zda se s ohledem na jejich případné vyplacení mají vydávat majetky v organizacích resortu ministerstva kultury, ministerstva zemědělství, či zda má majetky vydávat Úřad pro zastupování státu pro věci majetkové spadajícího pod náměstka ministra financí, který shodou okolností psal část volebního programu KDU-ČSL.

Mám-li považovat Vaši poznámku za Váš názor, že se moc neprověřuje oprávněnost vydávání a proto, že je řešení církevních restitucí neúspěšné, tak Vám ho neberu. Rozumím Vám, že jinde než ve výše uvedených 3 resortech se majetek moc nevydává, ale nejsem politik. Vyvážené rozhodování o vydávání nedokáži zajistit. Určitě však politici z KDU-ČSL a Křesťansko-sociální platformy ČSSD založené panem předsedou vlády hájí státní zájmy i při vydávání tzv. církevního majetku. Přeji Vám vše nejlepší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …