Karolina Zelenková: Vyjádření v kauze MUS k informacím o podání obžaloby

02.05.2017 16:20

Česká média dnes přinesla informaci o tom, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci obžalovalo několik osob v souvislosti s akvizicí Mostecké uhelné společnosti v letech 1998-1999. Obhajoba touto informací oficiálně nedisponuje, tudíž není možné se seriózně vyjádřit k obsahu údajné obžaloby, ale pouze k formě, kterou VSZ v Olomouci zvolilo.

Karolina Zelenková: Vyjádření v kauze MUS k informacím o podání obžaloby
Foto: pixabay.com
Popisek: Justice - ilustrační foto

Praktiky moravských státních zástupců již tradičně doprovází nevysvětlitelné úniky informací (viz např. nedávné trestní oznámení vyšetřovací komise PSP ČR, které mířilo právě na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci). V tomto kontextu je přinejmenším neseriózní, že informací o podání obžaloby disponují novináři dříve, než obvinění a jejich právní zástupci.

Považujeme rovněž za důležité poukázat na fakt, že jakýkoliv krok učiněný Vrchním státním zastupitelstvím v této kauze je zjevným plýtváním prostředků daňových poplatníků, neboť ve stejné kauze probíhá vůči stejným osobám rozsáhlý soudní spor ve Švýcarsku, který je nyní ve své závěrečné fázi. Lze proto očekávat, že pravomocné rozhodnutí, které bude muset být respektováno také v České republice, padne daleko dříve tam, důsledkem čehož bude nutnost zastavení trestního stíhání v České republice.

Jako obhajoba se budeme vždy snažit slušně a vážně prokázat, že prodej Mostecké uhelné společnosti před 20. lety žádné nezákonné kroky neprovázely. Zároveň je ale nutné říci, že každý si zaslouží férový a spravedlivý proces. Pakliže české orgány hodlají dopustit, aby byli stejní lidé souzeni ve stejný čas pro stejné činy ve dvou paralelních procesech probíhajících v jurisdikci dvou rozdílných zemí, bude to špatná vizitka stavu české justice 27 let po pádu komunismu.

JUDr. Karolina Zelenková
advokátka obviněných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…