Kateřina Amiourová: O nadlidech a podlidech

04.08.2014 7:30

Bylo nebylo, za ob jediného literárního stylu, který nepoklonkoval režimu, totiž za kritického realismu, došla jedna větev tvůrců k filozofii determinismu, totiž k jakémus takémus poznání, že člověk není než produkt svých sociálních podmínek. Byla to nezbytná vstupní podmínka k tomu, aby se lidstvo něco snažilo se svými sociálními podmínkami dělat.

Kateřina Amiourová: O nadlidech a podlidech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

A je to nyní, kdy člověk se svými sociálními podmínkami mnoho udělat nemůže, a ke svému úspěchu více než cokoliv jiného potřebuje mít v rukávě žolíky a esa, kdy se rozvíjí filozofie opačná, totiž že ti, co jsou na tom špatně, si za svůj osud mohou sami. Ano, člověk je nadán možností rozhodování, ale nemělo by tomu být tak, že by měl fatálně platit za to, když občas udělá nějakou chybu. Předvedu pět ilustrativních příkladů - a vy mi zkuste říci, jaké sociální podmínky takové nadlidi zrodily.

Tento mladý muž evidentně používá svého statusu k selfiem, jež mu mají pomoci balit ženy, podívejme se, jak to dělá, a dodejme, že je příliš mlád, než aby si stihl na vlastní bydlení zcela sám ušetřit: 

"Přátelé, kamarádi přeji Vám všem krásné ráno a úspěšný celý den. Tak nám začal srpen dětičky jsou v půlce prázdnin a pracující těžce vstávají do práce. Po včerejší krásné debatě s jednou miloučkou osůbkou zde na FB jsem zjistil, že mě vlastně nic nechybí, práci zatím mám, bydlet mám také kde a tuto záležitost mám vyřešenou už do smrti, protože bydlím ve vlastním, jsem bez dluhů, tak co bych si ještě mohl více přát že. Vidím, že jsou na tom lidé podstatně hůře, i když si za to můžou většinou sami.Na penězích neležím, lakomej nejsem a snažím se žít rozumně a přemýšlet nad výdaji. Mějte se krásně, milujte se, užívejte si tepla a sluníčka a dobíjejte baterky na podzim a zimu. Slunce v duši, úsměv na rtech a pusu všem dívkám a ženám posílá Vlastík Doležal."

Autorem násleujícího textu je onen myšlenkově mohutný  intelektuál, nebo spíše tvrdě a těžce pracující dělník na poli ducha.  Libor Veselý, jehož článek "Materiální nedostatky ústavnosti EU" zde měl málokdo sílu dočíst do konce, jak byl těžký, byť právě tento článek je pro osud naší republiky a obcování s EU jedním z nejdůležitějších textů, jaké byly v ČR napsány:  

"Nadlidé a podlidé. Nechci nadávat na mladší generace, protože ty starší tady toho zkurvili už víc než dost. Mám, ale takový dojem, že někteří mladší jsou docela vypatlaní. Byl jsem nedávno na takové brigádě. Jak v tomto státě bylo vždy zvykem vozil jsem kolečka naplněná hlínou nejen až po okraj, ale i s pořádným kopcem nad okraj. Mladší generace z toho byla úplně na infarkt. To přece nejde tolik toho vozit, dozvěděl jsem se. Následně jsem se podíval kolik toho vozí oni. Kolečka zaplněná do poloviny prostoru pod okraj. Údajně se toho více uvézt nedá a jak jsem na nich viděl měli pravdu. Měli problém se s tím nákladem vůbec rozjet. Po nějaké době jsem měl možnost vyslechnout debatu, ve které bylo řečeno těmi úderníky asi toto : když je člověk aktivní tak v pohodě může v padesáti podávat stejný výkon jako ve dvaceti.Klidně může bez problémů pracovat do sedmdesáti a nejít do důchodu,a potom možná když bude nemocný. No nevím, padesát mi již dávno bylo a těm úderníkům bylo kolem dvacetipěti."

Následující ilustrací je výpověď zajatého ukrajinského vojáka, jenže zabíjel v žoldu, ale probůh, tak mizerném, že stačí sotva na cigarety:  http://www.nwoo.org/2014/08/01/zajaty-ukrajinsky-vojak-ja-nic-ja-nezabijel-ja-tam-nebyl-a-nic-nevim/

A zde je otevřený dopis řadového člena MO ČSSD, jímž apeluje na předsednictvo své strany, aby prioboha v ukrajinské otázce změnilo politiku, jak je toto možné po vnitrostranickém referendu a těsně před dalšími volbami. není dosud známo, jak předednictvo v zahraniční politice jedná jsme mohli vidět v uplynuzlých měsících nesčetněkrát i čerstvě při přijetí sankcí proti Rusku, dorazí-li kdy odpověď, přikopíruji ji sem. 

"...nelze mlčet. Otevřený dopis předsedovi vlády ČR. Právě odesláno na emailové adresy.

Otevřený dopis 31.7.2014

Vážený pane předsedo,
obracím se na Vás se žádostí, abyste se maximální možnou měrou a váhou „hlasu“ předsedy vlády ČR, členské země EU a NATO obrátil na představitele státu Izrael a Ukrajiny, s důrazným apelem, že vraždění civilistů, mužů, žen a dětí je pro ČR zcela nepřijatelné a nelze ho odůvodnit tzv.bojem proti terorismu!
Válečný konflikt je nejen selháním politiky, ale hlavně selháním a popřením „lidství“. Vraždění civilistů a obzvláště vraždění dětí je zcela neomluvitelné a je pro mě zcela nepředstavitelné, že by vlády těchto zemí, které se takových „zvěrstev“ dopouští byly v jakémkoliv „spojeneckém“ nebo „přátelském“ vztahu s naší zemí! Stejně tak to platí o zemích, které Izrael a Ukrajinu zcela otevřeně podporují a to i vojensky, jako tak činí např. náš „spojenec“ USA. Viz.jeho aktuální finanční a materiální vojenská pomoc, včetně dodávky střeliva Izraeli!
Vážený pane předsedo, apeluji na Vás jako na předsedu vlády, apeluji na Vás jako na předsedu nejstarší demokratické strany ČSSD, apeluji na Vás jako na člověka, na otce dvou dětí, apeluji na Vaše svědomí, že nelze nadřadit „politické cíle“ morálce a lidskosti! Sám jako otec dvou dětí jsem zcela šokován, hrůzamy, které se dějí dětem v Gaze a na východní Ukrajině.
Prosím, pozvedněte svůj hlas proti tomuto šílenství, ….nelze mlčet! 
Děkuji Vám.
S pozdravem Roman Kolář
člen ČSSD MO Kladno 2
Na vědomí:
Jan Hamáček, předseda PS Parlamentu ČR. 
Jiří Dienstbier , senátor za volební obvod Kladno"

Ttakže jsem se právě dozvěděla, že ve vnitrostranickém referendu nebyla na zahrniční politiku položena ani  jediná otázka. Proč? A o čem tedy bylo vnitrostranické referendum: "sestavování kandidátek, kvóty pro ženy ve volbách na kandidátkách a kumulace funkcí....takže to bylo vcelku o prdu ".

Předevčírem poslanec Marek Benda prohlásil,  že děti z dětských domovů jsou nepoužitelné http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/266291/v-detskych-domovech-nejsou-pouzitelne-deti-sokoval-poslanec-benda.html, ono, říkat sám o sobě, že si za vše můžu sám, je svého druhu emancipační krok, tah ke zlepšení. Ale říkat to o lidech ostatních, zvlášťě za situace, kdy jsem to já, kdo určuje jejich životy, že si za vše mohou sami, nebo že za nic nestojí, to už je arogance, a jak vidno na panu Bendovi, došlo tak  daleko, že některé lidi nepotřebujeme a proto nás ani nenapadne, co bychom mohlil my sami udělat, aby jejich osud byl lepší, aby z dětského domova nesklouzly rovnou do bezdomovectví, a podobně, u dětí v dětských domovech se to navíc má  tak, že ony si za svou situaci nemohou vůbec, prostě do ní vrostly,o to více jsme jim povinováni pomoci my ostatní, kteří jsme buď nečině přihlíželi ničení jejich rodin nebo sami přiložili ruku k dílu, pokud už děláme do politiky. 

Společnost je jen tak bohatá. jak bohatý je její nejposlednější člen. A to,co se právě odehrává, je souboj arogantního, sobeckého a nenávistného Západu, se společností, jež si za desetiletí rozhodování sovětů (rozuměj rokujících rad) vytrénovala demokratické funkce a předevím vychovala vůdce hodné toho označení a lid hodný těchto vůdců. V současnosti nejfunkčnější demokracii bílých lidí. Záleží jen na nás, abychom si vzpomněli, jak vlastně se překládá slovo sovět, a co to má obášet v praxi, nebo budeme pasívně stát na straně těch, kteří se snaží tuto vyspělou a fungující civilizaci zničit. 

Je jen na nás, abychom si v osobním životě osvojili pravidlo, že nemůžeme soudit nikoho, jehož boty jsme si ani nezkusili obout a jehož cestou jsme se ani nepokusili  jít. Natož abychom zakopávali o kameny,o něž zakopával on. 

Společnost je jen tak bohatá, jak bohatý je její nejslabší článek, teprve tehdy, totiž může i ten nejslabší článek zaskočit,když vidí selhání někoho výše. Je nutné něco udělat, aby do vzniklé propasti ve společenské zodpovědnosti někdo nespadl. 

Nyní je to tak, že společenská zodpovědnost selhává na všech frontách, je tomu tak proto, že její nejslabší členové nemají síly na víc, než na jakousi honbu za kusem žrádla. 

Skutečně bohatá společnost je společnost obezřetná, ucitvá k hodnotám - a pozor, lidský život je hodnotou - je to společnost solidární, je to ta nenásilně nejorganizovanější společnost, jež může existovat, nejpřirozeněji samo se organizující společnost.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla