Kateřina Arajmu: Bezúplatně jsme převedli přes 20 tisíc nemovitostí, takže naše kritika je neopodstatněná

27.05.2016 9:07

Proslov před plénem Senátu během projednávání bodu "Výroční zpráva Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových za rok 2015":

Kateřina Arajmu: Bezúplatně jsme převedli přes 20 tisíc nemovitostí, takže naše kritika je neopodstatněná
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Dovolte mi, abych vás seznámila v krátkosti s výsledky a činností Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Rok 2015 patřil v Úřadu k těm troufnu si říci nejúspěšnějším za celou jeho historii, ale současně i k pracovně velmi náročným. Kromě těch činností, které máme v gesci, a dovoluji si zdůraznit, že řada z nich nepřináší příjmy do státního rozpočtu, tak jsme se pečlivě věnovali i přípravě na zásadní legislativní změny, které nás čekaly od března letošního roku. Mimořádně úspěšně si Úřad vedl v oblasti zvyšování příjmů, kde oproti roku 2014 se nám podařilo fakticky zvýšit příjmy o 100 %, z jedné miliardy na miliardy dvě. Výsledné dvě miliardy byly rekordní za celou historii našeho Úřadu. Závazný ukazatel příjmů jsme měli stanoven na 760 mil. Kč a naplnili jsme jej na 250 procentních bodů.

V roce 2015 ovšem došlo i k rekordnímu snížení výdajů na naši samotnou činnost. Meziročně jsme snížili výdaje o 192 mil. Kč, konečné naše výdaje činily 1,43 mld. Kč. Tato částka je opět nejnižší za celou historii našeho Úřadu, historie čítá už 14 let.

Nyní mi dovolte několik čísel za oblast agendy hospodaření se státním majetkem. Ke konci roku 2015 Úřad hospodařil s 278 tisíci majetkovými položkami v souhrnné účetní hodnotě kolem 18,5 mld. Kč, s tím, že hodnota tržní je bezpochyby daleko vyšší. My sami ji odhadujeme přes 40 miliard korun českých. Z celkového majetkového portfolia čítaly nemovité položky 138 tisíc a movité položky potom 140 tisíc. V roce 2015 Úřad úplatně či bezplatně realizoval 71.915 položek. Jde o meziroční nárůst o téměř 6 tisíc položek. Realizováno tak bylo 46.900 položek movitého majetku, 25.795 položek nemovitého majetku.

Zajímavý je ovšem poměr mezi úplatnými a bezúplatnými převody. V roce 2015 bylo prodáno pouhých 5.151 položek, s tím, že došlo k meziročnímu nárůstu o téměř tisíc kusů. Naopak bezúplatně jsme převedli přes 20 tisíc nemovitostí, tedy čtyřnásobně vyšší je zastoupení bezúplatných převodů oproti úplatným převodům, což dokládá, že naše kritika, že málo bezúplatně převádíme zejména na územně samosprávné celky, tak není opodstatněná.

Druhou hlavní agendou našeho Úřadu je oblast zastupování státu v majetkových soudních sporech. V současné době řešíme 9.200 právních jednání, jejichž celková hodnota je přes 536 mld. Kč. Úspěšnost naši právní zástupci mají 96 %, s tím, že jenom územní pracoviště v hlavním městě Praze za loňský rok bylo úspěšné v soudních sporech přes 41 mld. Kč.

Z nejvýznamnějších soudních sporů si dovolím jmenovat soudní spory v oblasti solárních elektráren a také soudní spory, které se týkaly kasína Kartáč.

Výrazně nám vzrostl počet dohodnutých jednání podle § 6 našeho zřizovacího zákona, kde můžeme na bázi dohody s organizační složkou státu ji zastupovat, i když právní jednání nedosáhne zákonem stanovených povinných limitů. V roce 2014 těchto dohod za celý rok Úřad uzavřel pouhých 366, a díky mé iniciativě, kdy jsem téměř prosila náměstky na jednotlivých ministerstvech, aby ukončili zastupování svých soudních sporů externími advokátními kancelářemi a tyto soudní spory předali nám, tak se nám podařilo, aby nárůst těchto dohod byl na 871 kusů, to znamená o více než dvou a půl násobně více, což se nám daří i v letošním roce, kdy za pouhé tři měsíce letošního roku už máme 497 těchto dohod.

My zastupujeme tuzemské soudní spory výlučně vlastními zaměstnanci, tedy dochází tady k významným úsporám v rámci dopadu na státní rozpočet.

V roce 2015 jsme současně připravili řadu dislokačních záměrů, které spoří přes 100 mil. Kč ročně ze státního rozpočtu. Také jsme výlučně vlastními zaměstnanci zpracovali unikátní projekt, kterému říkáme Mapa majetku státu, a v rámci katastru nemovitostí jsme zmapovali veškeré nemovitosti, které byly zapsány na státní instituce. Zjistili jsme, že těchto nemovitostí bylo přes 1,6 milionu, s tím, že byly zapsány na 1.906 státních subjektů. Z toho ovšem 1.380 bylo buď neexistujících, nedohledaných anebo v likvidaci. V katastru tedy figurovalo na konci loňského roku přes 25 tisíc bezprizorních položek. Tuto situaci jsme začali okamžitě řešit a za první čtyři měsíce jsme přepsali přes 1.800 nemovitostí na náš Úřad a ve stovkách případů jsme dohledali právního nástupce a zajistili přesun těchto položek na konkrétní organizační složku státu, která existuje. Současně jsme v loňském roce zahájili proces dokončení likvidace historických státních podniků. Podařilo se nám převzít již nemovitosti od Pražských kanalizací vodních toků a současně od České spořitelny státního podniku v likvidaci.

Tím jsme umožnili, aby výtěžek, který likvidátoři měli na svém účtu, byl převeden do státního rozpočtu a současně byla eliminována platba za činnost likvidátorů. V této aktivitě, a týká se desítky ještě státních podniků likvidace, bychom rádi pokračovali i v letošním roce.

Přestože Úřad plní celou řadu dalších agend, které nepřinášejí finanční prostředky do státního rozpočtu a dosáhli jsme mimořádných výsledků, tak počet našich zaměstnanců se snížil o 73. K 31. 12. 215 jsme měli 1.768 systemizovaných míst. Svojí činnost vykonáváme přes 8 územních pracovišť a skrze 44 odloučených pracovišť.

Závěrem úvodního vystoupení mi dovolte poděkovat výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu za spolupráci při projednání výroční zprávy na jeho květnovém zasedání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…