Kateřina Kňapová: Projevy chudoby ve svém okolí často nevidíme

11.01.2016 15:11

Věděli jste, že 9 z 10 chudých seniorů jsou ženy? Nebo že jen čtvrtina lidí, kteří začnou pečovat o své nemohoucí blízké, si udrží plný úvazek? Kampaň na sociálních sítích, kterou dnes spouští Alternativa 50+, má upozornit na ohrožení chudobou tam, kde zůstává často skrytá.

Kateřina Kňapová: Projevy chudoby ve svém okolí často nevidíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

„Když se řekne chudoba, často si představujeme jen vyloučené lokality, a máme pocit, že to je něco, co se nás netýká. Míra chudoby v ČR vypadá ve statistikách v porovnání s ostatními státy EU více než pozitivně. V České republice ale přetrvávají různé formy chudoby, které se týkají významných skupin společnosti, zejména žen. Například chudí senioři a seniorky, samoživitelky nebo lidé pečující o své blízké jsou všude kolem nás, jen jejich situaci často nevidíme,“ vysvětluje socioložka Kateřina Kňapová, proč se Alternativa 50+ rozhodla tématizovat právě tento problém.

„Vycházíme ze zkušeností naší poradny. Často k nám přicházejí lidé po padesátce, kteří třeba pět let pečovali o svou maminku nebo tatínka, opustili zaměstnání a teď zůstávají dlouhodobě bez práce,“ říká koordinátorka poradny Světlana Sokačová a dodává: „Péče je v české společnosti často chápána jako něco samozřejmého. Faktem však zůstává, že má celoživotní dopad na příjmy i životní úroveň zejména žen. Tyto dopady a jejich vyrovnávání nejsou ale v České republice zatím dostatečně řešeny.“

Kampaň v pěti vizuálech, které bude Alternativa 50+ postupně sdílet na svých facebookových stránkách, upozorňuje na ohrožení i reálnou chudobu některých skupin obyvatel. Zároveň však přináší návrhy možných opatření, jež by mohly pomoci tuto situaci zlepšit. Seniorky, senioři, samoživitelky i samoživitelé, lidé, kteří pečují o své blízké, pociťují často znevýhodnění v osobním životě i v práci, mají nízké platy nebo penze. Nedostává se jim financí na důstojné bydlení, na léky, kvalitní potraviny nebo kroužky pro děti. Ke zlepšení jejich situace přitom může přispět i to, že budou tyto problémy více zviditelněny.

Webová stránka kampaně: http://alternativaplus.cz/konec-skryte-chudoby/.

Sólo rodiče: Narůstající feminizace chudoby, chudoba dětí

2

1 z 5 dětí vyrůstá v domácnosti sólo rodiče (v 90% žena). V ČR by musel sólo rodič se 2 dětmi a minimální mzdou pracovat 79 hodin týdně, aby příjem jeho domácnosti přesáhl hranici relativní chudoby.

Příčiny:

Osamělé matky (či rodiče) v současnosti nejsou v sociálním systému takřka nijak zvýhodněné. Většina výhod byla v nedávné době zrušena bez náhrady, stále je to ale jen jeden rodič, který živí celou rodinu. S tím souvisí i výživné – soudy jej vyměřují často velice netransparentně a nízké. Navíc až 140 tisíc lidí vyměřené výživné neplatí a asi třetina těch, kteří jej platí, platí nepravidelně) a oprávněný rodič má jen omezené možnosti jeho vymáhání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…