Klára Dvořáková: Trollové - včera v pohádkách, dnes na internetu

27.02.2016 16:08

V pohádkách se můžeme setkat s různými kouzelnými bytostmi, jako jsou čarodějnice, lesní víly, čerti, vodníci, skřítci, ale také trollové. Výrazem troll se označují (zlovolné) pohádkové postavy velikosti trpaslíka či obra: Trollové v hrozivě vyhlížející skupině přecházeli chodbou, bručivě se spolu domlouvali a porovnávali velikost svých kyjů. Podle Nového akademického slovníku cizích slov i slovníků dalších bychom měli psát tento výraz se dvěma l, nezřídka se však vyskytuje i zjednodušený, počeštěný zápis trol: Věříte, že trolové existují?

Klára Dvořáková: Trollové - včera v pohádkách, dnes na internetu
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

Trollové sídlí v horách a jeskyních, můžeme na ně však narazit i při brouzdání po internetu. Označují se tak totiž také provokatéři, kteří do internetových diskusí záměrně vnášejí negativní emoce, čímž znemožňují vést smysluplnou debatu: Trolla klasického znáte z internetových diskusí, je to označení pro člověka, který schválně provokuje ostatní diskutéry k agresivním reakcím. Trollové jsou však někdy také šprýmaři, kteří si dělají legraci z dalších osob na internetu, zesměšňují je, využívaje při tom nezřídka jejich naivity či neznalosti: Falešný Jiří Ovčáček, který se skrývá za neméně falešným facebookovým profilem mluvčího prezidenta, „vytrolil“ moderátora „alternativního“ Svobodného vysílače.

Činnost trollů se označuje jako trolling nebo trollování (případně psáno také troling a trolování), podobně se užívá také sloveso trollit (trolit) a jeho odvozeniny, např. vytrollit (vytrolit). Slovo trolit nalézáme ve starších slovnících (Příruční slovník jazyka českého, Slovník spisovného jazyka českého), ovšem pouze jako variantu slova drolit: voda trolí kameny, země se trolí. Podobně může trolení označovat drobení do polévky, spojení trolení v údech se zase přikládá význam revmatické bolesti. Naproti tomu trollingem označují rybáři způsob lovu dravých ryb, při němž se nástraha po nahození do vody přitahuje tak, aby to rybu vyprovokovalo k útoku. Cíl rybářů i internetových trollů je tedy v zásadě stejný: vyprovokovat svou oběť k jednání.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…