Klaus Hornitschek: Většina provozovatelů má EET na háku

02.11.2016 14:39

Ministr financí Andrej Babiš dnes tlumočí první výsledky ostrého testovacího provozu elektronické evidence tržeb (EET), který byl zahájen dne 1. listopadu 2016. Lze předpokládat, že se ministr vyjádří k počtu zapojených podnikatelů, počtu vydaných účtenek a k průměrné odezvě serveru ministerstva financí. Ať budou výsledky jakékoliv, jisté je, že dodavatelé již nestihnou nainstalovat všechna EET zařízení do konce listopadu.

Klaus Hornitschek: Většina provozovatelů má EET na háku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo v restauraci, ilustrační foto

„Tržní realita, se kterou se dennodenně setkáváme, je taková, že většina provozovatelů stravovacích a ubytovacích zařízení má, lidově řečeno, EET na háku. Stále vyčkávají. Značné jsou i rozdíly v regionech. Například na Liberecku se zdají podnikatelé spokojeni s úrovní informací, ptají se na povinnosti, ale často o potřebě certifikátu nic nevědí. V Ostravě je diskuze již konkrétnější, např. na téma hardware. V Českých Budějovicích zase zatím jen sbírají letáky a informují se. Ano, možná se takové porovnání zdá povrchní, ale realita je taková, že všude se jen čeká. Instalace se do konce listopadu jednoduše nestihnou. Budeme instalovat i v prosinci a pravděpodobně ještě v lednu budeme muset přeinstalovat EET řešení od „hyperlevných“ dodavatelů. Přesně taková je naše zkušenost z Chorvatska,“ konstatuje Klaus Hornitschek, zástupce jedné ze značek, která na poli EET nabízí své služby.

Hospodští nemohou spoléhat na zázrak

Předvolební diskuse znejistěly hospodské natolik, že přes veškeré ujištění vlády a ministerstva financí doufají ve zvrat, že EET bude na poslední chvíli zrušeno. „Rozumím jejich pohledu – nechtějí investovat do nákupu nové pokladny, pokud by se ukázal jako zbytečný. Politické debaty tuto nejasnost jenom šíří. Ovšem projevy politiků a hra na emoce voličů zastřely racionalitu: jakýkoliv zásadní zvrat před letošním 1. prosincem je jen v říši teorie, tedy prakticky vyloučen,." říká Hornitschek a dodává:

Zcela se  naplňuje scénář z našeho srpnového průzkumu, v němž přesně dvě třetiny podnikatelů přiznaly, že nechají nákup systému na poslední chvíli. Hrozí, že se naplní i tzv. chorvatský scénář. Tamní podnikatelé též nechali nákup pokladny na poslední chvíli, většina dodavatelů tak v posledních dnech nestíhala nejen instalovat, ale ani prodávat."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…