Kolektiv RFK a Socialistická Solidarita: Spacáky nestačí, otevřete hotely

13.02.2021 7:31

Výzva všem místním samosprávám k otevření hotelů a hostelů pro co největší počet lidí bez domova

Kolektiv RFK a Socialistická Solidarita: Spacáky nestačí, otevřete hotely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec před budovou Technické správy komunikací hl. města Prahy

Vážení zástupci místních samospráv,

všichni nyní prožíváme velmi těžké období. Již mnoho měsíců se potýkáme s pandemií, která má nejen dalekosáhlé zdravotní, ale i sociální důsledky. V těchto dnech navíc teploty klesly hluboko pod nulu, což citelně zasahuje ty nejzranitelnější z nás – lidi žijící na ulici.

Lidé bez domova dnes čelí mnoha zvýšeným rizikům najednou – stejně jako každý z nás jsou ohroženi nákazou nemocí covid-19, mrazy je navíc vystavují riziku podchlazení, omrzlin, nebo dokonce úmrtí. V dnešní době je pro ně také těžší získat prostředky k obživě, a jsou tedy mnohem závislejší na pomoci různých organizací.

Obracíme se na vás s výzvou – otevřete hotely a hostely, které dnes zejí prázdnotou! Zajistěte tak co nejvíce lidem a rodinám bez domova alespoň provizorní ubytování v teple a důstojných podmínkách.

Touto cestou se během jarní vlny pandemie vydaly například Londýn a Lisabon, ale také Praha. Z pražské zkušenosti několika otevřených hotelů víme, že toto opatření nejen chrání lidi bez domova před nákazou a mrazem, ale lepší životní podmínky vedou také k jejich fyzickému a psychickému zotavení. Pro podnikatele může být takovýto pronájem hotelu místní samosprávě vítanou finanční pomocí, tím spíše, že se nepotvrdily ani obavy z nadměrného poškozování hotelového vybavení. Zřízení „humanitárních hotelů“ k tomu není pro samosprávu příliš finančně náročné – ubytovaným lze pomoci s vyřizováním dávek v hmotné nouzi, a tak si mohou ubytování sami platit z doplatku na bydlení.

Vytvoření humanitárních hotelů a hostelů samozřejmě není definitivním řešením bezdomovectví, protože tím je jedině standardní a stabilní bydlení. Nicméně jejich zřízení je osvědčeným a všestranně výhodným přechodným řešením. Pokud je ubytování zajištěno dlouhodobě (několik měsíců až rok), lidé si mají šanci zařídit běžné bydlení nebo například získat sociální byt.

V tuto chvíli je ale důležité jednat rychle. Během letošní zimy jenom v pražských ulicích zemřelo více než deset lidí. Víme, že samosprávy už v tuto chvíli dělají mnohé, kromě zřizování a podpory sociálních služeb často také organizují tzv. zimní opatření, jež mají většímu počtu lidí bez domova zajistit základní pomoc a nocleh v teple. Nyní jsme však v situaci, kdy tato běžná opatření zdaleka nejsou dostatečná. Míst v noclehárnách mnohdy není dostatek a někteří mají kvůli stávajícím závažným omezením důvody je nevyužívat. Lidem bez domova dnes pomáhá mnoho lidí dobrovolně, ať už vařením teplého jídla nebo sbírkami oblečení a dalších věcí denní potřeby. Taková pomoc je a vždy bude potřebná, ale darovat spacáky k řešení této situace nestačí. V době pandemie a krutých mrazů je jediným dostatečným řešením nabídka celodenního teplého a bezpečného ubytování.

Ještě jednou vás tedy vyzýváme, udělejte v tomto těžkém období to, co můžete, a zřiďte humanitární hotely pro co největší počet lidí bez domova! Nenechte lidi umrznout na ulicích!

RFK
Socialistická Solidarita

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.