Kondolenční prohlášení k úmrtí Karla Slezáka

11.02.2018 23:22

Jak víme z médií, 27. ledna 2018, po vyhlášení výsledku volby hlavy státu a dlouho po odchodu p. M. Zemana z prostoru hotelu TOP došlo k politováníhodné události. Novináři ze Seznam TV se snažili dostat do soukromých prostor, kam neměli přístup, právě ve chvíli, kdy tam jeden z hostů, pan M. Rokytka, měl zdravotní potíže. Novináři nejen že nezavolali záchranku, ale ještě ve snaze ulovit bulvární snímky překročili meze nejen soukromého prostoru, ale především profesionální etiky.

Kondolenční prohlášení k úmrtí Karla Slezáka
Foto: pixabay.com
Popisek: Smuteční kytice - ilustrační foto

Z místnosti pak byli vykázáni několika jinými návštěvníky, kteří se pokoušeli podat první pomoc kolegovi v nouzi. Jeden z těch, kdo vykázal novináře ze salonku, byl pan ing. Karel Slezák, taktéž novinář, člen Syndikátu novinářů. Tato organizace nejen že nezasáhla proti neetickému jednání bulvárních reportérů v okamžiku zdravotního ohrožení člověka, ale vzápětí "potrestala" ing. Slezáka vyloučením ze svých řad. Tato série nešťastných událostí vyústila v náhlé úmrtí pana ing. Karla Slezáka.

V uplynulých hodinách spontánně vzniklo prohlášení provázené kolektivní kondolencí pozůstalým po ing. Karlu Slezákovi. Vyjadřuje se zde - jednoduše řečeno - pohoršení nad tím, že slušnost, morálku a elementární humanitu v naší společnosti vystřídal mediální a politicko-mocenský zákon džungle.

Jen během víkendu 10.-11. února toto prohlášení podepsalo víc než 150 osob, od veřejně známých odborníků, publicistů, pedagogů, vědců, spisovatelů – po tzv. „normální“ lidi – z technických a jiných profesí – až po důchodce, většinou rovněž s vysokoškolským vzděláním. Uvádíme to pro případ, kdyby někdo z tzv. mainstreamových médií chtěl tuto spontánní aktivitu „odmávnout“ poukazem na to, že je to jen nějaká akce nějakých penzistů, kteří stejně, jak řekl jinými slovy nedávno pan Pehe, časem přestanou překážet.

Kdyby se někdo chtěl připojit k prohlášení a kondolenci, může tak učinit na speciálně zřízeném emailu prohlaseni2018@seznam.cz.

Kondolenční listina bude předána pozůstalým ing. Karla Slezáka.

Prohlášení českých novinářů a dalších občanů k úmrtí ing. Karla Slezáka

V Praze 8.2.2018

My, níže podepsaní, vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině zesnulého kolegy novináře ing. Karla Slezáka. Jeho jednání při událostech v hotelu TOP 27. 1. 2018 chápeme jako snahu pomoci jinému kolegovi ve zdravotním ohrožení, což patří k elementárním etickým parametrům nejen výkonu novinářské profese, ale obecně lidského chování a jednání. Fakt, že se někteří jiní novináři snažili z celé události vytěžit jen bulvární zpravodajství bez ohledu na humanitární kontext, naopak považujeme za nemravný a porušující všechny novinářské kodexy a pravidla. To, že pana ing. Karla Slezáka za jeho snahu pomoci kolegovi vyloučil ze svých řad Syndikát novinářů, je zcela nepochopitelné a tuto organizaci naprosto zahanbující. Nemůžeme nikoho vinit z toho, že pan ing. Karel Slezák již není mezi námi, ale uvedené okolnosti svědčí o tom, že v naší společnosti nepanuje shoda, mravnost a humanita, ale jen zápas o vliv a moc za každou cenu. To je smutný výsledek bezmála třiceti let vývoje demokracie v naší zemi.

Čest památce ing. Karla Slezáka!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…