Krizový štáb lázní: Exministr Heger zlikvidoval české lázeňství

16.09.2013 20:11

Otevřený dopis Krizového štábu lázní předsedovi Vlády ČR a ministru zdravotnictví ČR.

Krizový štáb lázní: Exministr Heger zlikvidoval české lázeňství
Foto: kralovehradecko-info.cz
Popisek: lázně - ilustrační foto

Vážený pane předsedo vlády,

Vážený pane ministře,

obracíme se na Vás s naléhavou žádostí o změnu vyhlášky č. 267/2012 Sb., Indikační seznam pro lázeňskou rehabilitační péči. Současná podoba vyhlášky, kterou vydal ministr zdravotnictví L. Heger vede k rychlé likvidaci českého lázeňství.

Tuto skutečnost lze dokumentovat na několika číslech. Ve srovnání s rokem 2011 a 2012 jsou letošní počty pojištěnců na lázeňské péči nižší o 50 %. Jestli-že v předchozích letech byl počet pacientů, kteří měli hrazenou péči asi 120 tisíc, v letošním roce jejich počet velmi těžko dosáhne 60 tisíc. Obdobně lze sledovat pokles u příspěvkové lázeňské péče.

Jedná se o likvidaci oboru, který je chloubou České republiky. Lázeňská péče je zásadní nejen pro lepší zdravotní stav a schopnost udržet si kvalitu života pro statisíce našich občanů s různými vadami, ale zároveň se jedná o důležitou část naší ekonomiky. Doposud bylo propuštěno 2 500 pracovníků. Lze odhadnout, že počet propuštěných pracovníků může do konce roku dosáhnout až deset tisíc.

Lázeňská péče je klíčová pro udržení kondice a schopností při dlouhodobém zdravotním postižení. Neuvážené zrušení nároku na lázeňskou péči u některých závažných diagnóz a  zkrácení lázeňského pobytu či možnosti opakované léčby u zbylých diagnóz nutně povede k oslabení zdravotního stavu tisíců osob a dětí se zdravotním postižením. Těmto lidem se zhorší kvalita jejich života, protože budou stále více závislí na pomoci jiné osoby. U dětí se necitlivé zkrácení lázeňské léčebné péče projeví především v reálné schopnosti úspěšného začlenění do normálního života.

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře, lázeňská péče dlouhodobě spotřebovává přibližně 2 mld. Kč ročně, což netvoří ani jedno procento z objemu veřejného zdravotního pojištění. Přitom lázeňská péče má multiplikační efekt. Představa, že naše lázeňství nepotřebuje české pacienty jejichž ekonomická situace nedovoluje hradit si pobyty v lázních z vlastních prostředků, a bude prosperovat ze zahraničních klientů/samoplátců je pouhou chimérou, nikoliv reálnou skutečností, což dokazuje i kritická ekonomická situace většiny lázeňských míst, včetně ukončení činnosti lázní Velichovky a hrozící insolvence SLL Janské Lázně.

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře, Vaše vláda se sama nazývá vládou odborníků, kteří mají napravit neuvážené kroky předchozí vlády. Krizový štáb lázní, sdružující také iniciativu „Zachraňme Vesnu“, považuje změnu vyhlášky č. 267/2012 Sb., jako první a nezbytný krok k řešení hluboké krize našeho lázeňství. Vzhledem ke krátkosti času považujeme za nejlepší řešení, návrat vyhlášky do podoby před 1. 10. 2012. Tento krok lze provést velmi rychle bez ohledu na vývoj politické situace. Krizový štáb lázní je připraven k okamžité součinnosti.

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře, věříme, že se budete naší naléhavou žádostí co nejdříve zabývat a očekáváme Vaši reakci na náš otevřený dopis.

S úctou

Bc. Dagmar Žitníková,  v.r., předsedkyně OSZSP a mluvčí Krizového štábu lázní
Mgr.  Michal Šimůnek, v.r.,  předseda Společnosti C-M-T  a mluvčí Krizového štábu lázní
RNDr. Hana Pánková, Ph.D., v.r.,  zástupce Občanské iniciativy Zachraňme Vesnu
Luboš Olejár, v.r.,  prezident Svazu pacientů ČR
Mgr. Václav Krása, v.r.,  předseda Národní rady osob se zdravotním postižením
MUDr. Martin Engel, v.r.,  předseda Lékařského odborového klubu – SČL
Ing. Jiří Houdek, v.r.,  předseda SLM ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Krizový štáb lázní

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …