Kroměřížská výzva: Otevřený dopis předsedům všech poslaneckých klubů obou parlamentních komor

25.10.2016 11:52

Občanská iniciativa Kroměřížská výzva tímto otevřeným dopisem vyzývá předsedy všech poslaneckých klubů obou komor Parlamentu ČR k neprodlenému svolání společné mimořádné schůze Poslanecké sněmovny a Senátu.

Kroměřížská výzva: Otevřený dopis předsedům všech poslaneckých klubů obou parlamentních komor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Naléhavým důvodem této výzvy je veřejné prohlášení prezidenta republiky, předsedů obou komor Parlamentu a předsedy vlády ze dne 18. 10. 2016. Prohlášení je svévolným zahraničně politickým krokem exekutivy, jenž odporuje definici České republiky jako demokratického právního státu, založeného „na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti“, a státu, jenž tvoří součást „rodiny evropských a světových demokracií“(Preambule Ústavy).

Pokud minulá veřejná prohlášení prezidenta republiky, týkající se ruské agrese na Ukrajinu, či obdivu k čínskému modelu řízení a „stabilizace“ společnosti nevedla k akci vlády ani parlamentu, pak výše zmíněné prohlášení „čtyř představitelů“ je výrazem ryzí svévole a popřením hodnot, na nichž je česká státnost založena. Bylo učiněno signatáři, kteří stojí v čele orgánů státní moci, ale bez pověření těchto orgánů. 

Důrazně upozorňujeme na fakt, že výkon veřejné moci je vymezen a omezen Ústavou, již se členové parlamentu i vlády a prezident zavazují respektovat. Žádný politický program nemůže být v rozporu se základními hodnotovými příkazy Ústavy a nikdo nesmí vykonávat státní moc jinak, než způsobem a v mezích, jež stanoví Ústava.

Žádáme proto od předsedy vlády, předsedů obou komor Parlamentu, jakož i Prezidenta republiky jasné vyjádření k zásadní orientaci naší zahraniční politiky. Chceme objasnit motivy a podrobnosti tzv. strategického partnerství mezi Čínskou lidovou republikou a ČR. Vyzýváme poslance a senátory, aby uvedené ústavní činitele pohnali k odpovědnosti a dali jim jasně najevo, že se mají chovat jako představitelé suverénního demokratického státu, založeného na respektu k lidským právům, a že mají postupovat v souladu s ústavně zakotvenou orientací zahraniční politiky na spolupráci s evropskými a světovými demokraciemi.

Zároveň žádáme poslance a senátory, aby iniciovali důkladné vyšetření veřejně proneseného podezření, že náš příklon k politickým zájmům Činy je údajně motivován snahou opatřit finanční zdroje některým politickým subjektům a ústavním činitelům pro blížící se parlamentní a prezidentské volby.

Za iniciativu Kroměřížská výzva

Jiří Šesták

Václav Němec

Jan Kalvoda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka