Kroměřížská výzva žádá prezidenta, aby splnil rozhodnutí soudu

26.09.2016 10:41

Demonstrativní pohrdání ústavním pořádkem země. To dělá prezident Miloš Zeman a jeho kancelář, když odmítá povinnost omluvy vnučce Ferdinanda Peroutky, uloženou pravomocným soudním rozsudkem.

Kroměřížská výzva žádá prezidenta, aby splnil rozhodnutí soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Nejasnost rozsudku a obava, že by zveřejněním omluvy přešla odpovědnost za prezidentovy výroky na Českou republiku, stojí podle mluvčího prezidentské kanceláře Jiřího Ovčáčka za odmítáním soudně nařízené omluvy. Iniciativa Kroměřížská výzva však upozorňuje, že žádná domnělá právní nejasnost neexistuje.

“Jednání státu v právních vztazích je jednoznačně a srozumitelně upraveno zákonem č. 219/2000 Sb. o majetku České republiky a jejím vystupováním v právních vztazích a po celou dobu je o něm v soudní praxi bez nejasností rozhodováno. Tak i v tomto případě soud uložil povinnost České republice, za níž - podle zákona – jedná Kancelář prezidenta republiky. Ta je tudíž povinna jménem České republiky vyslovit omluvu za protiprávní jednání prezidenta Zemana,” zdůzazňuje jedna z téměř 8500 signatářů Kroměřížské výzvy advokátka Hana Marvanová.

Kroměřížská výzva považuje za velmi závažné, pokud Kancelář prezidenta republiky odmítá respektovat pravomocný rozsudek soudu. “Podle zákonů země, jež se prezident svým slibem zavázal respektovat, nemá nikdo, tím méně výkonná moc, právo vykládat soudní rozsudky, ale naopak povinnost je dodržovat,” upozorňuje Jan Kalvoda, další ze signatářů, s tím, že Kroměřížská výzva proto žádá Kancelář prezidenta republiky a prezidenta Miloše Zemana, aby byla neprodleně splněna povinnost, uložená pravomocným rozsudkem soudu.

Hlavní cíl iniciativy Kroměřížská výzva je vyvolat a vést celospolečenskou veřejnou debatu o úřadu prezidenta a hodnotách, které by měl ztělesňovat. “Chceme jen slušného prezidenta, který bude skutečně oddán hodnotám zakotveným v Ústavě včetně Listiny základních práv a svobod,” vysvětluje Jan Kalvoda.

Celý text žádosti Kroměřížské výzvy

Motto: Slib prezidenta republiky, předepsaný Ústavou: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“

Dne 23.9. 2016 oznámil mluvčí prezidenta republiky, že jeho kancelář nesplní povinnost omluvy vnučce Ferdinanda Peroutky, uloženou pravomocným soudním rozsudkem. Důvodem má být záměr podat dovolání, údajná nejasnost rozsudku a obava, že by zveřejněním omluvy přešla odpovědnost za prezidentovy výroky na Českou republiku, která by tak mohla čelit záplavě žalob.

Kroměřížská výzva upozorňuje prezidenta republiky a jeho kancelář, že neexistuje žádná domnělá právní nejasnost. Jednání státu v právních vztazích je jednoznačně a srozumitelně upraveno zákonem č. 219/2000 Sb. o majetku České republiky a jejím vystupováním v právních vztazích a po celou dobu je o něm v soudní praxi bez nejasností rozhodováno. Tak i v tomto případě soud uložil povinnost České republice, za níž - podle zákona – jedná Kancelář prezidenta republiky. Ta je tudíž povinna jménem České republiky vyslovit omluvu za protiprávní jednání prezidenta Zemana.

Považujeme za velmi závažné, pokud Kancelář prezidenta republiky odmítá respektovat pravomocný rozsudek soudu. Podle zákonů země, jež se prezident svým slibem zavázal respektovat, nemá nikdo, tím méně výkonná moc, právo vykládat soudní rozsudky, ale naopak povinnost je dodržovat. KV vyzývá Kancelář prezidenta republiky a prezidenta republiky ing. Miloše Zemana, aby byla neprodleně splněna povinnost, uložená Kanceláři pravomocným rozsudkem soudu.

Kroměřížská výzva upozorňuje Parlament České republiky, který nese odpovědnost za kroky prezidenta, na demonstrativní pohrdání prezidenta Zemana ústavním pořádkem země. Dodržování zákonů a Ústavy ze strany prezidenta je nezbytné z hlediska ústavněprávního a chování prezidenta může představovat hrubé porušení Ústavy. Pokud prezident zákon nedodržuje, dává zároveň všem občanům příklad, že v naší zemi se zákony nemusí dodržovat, což zpochybňuje principy právního státu. Kroměřížská výzva proto žádá Parlament, aby se chováním prezidenta neprodleně zabýval a povolal prezidenta k odpovědnosti.

Upozorňuje důrazně na totéž vládu České republiky, která je vrcholným a ústavně odpovědným orgánem moci výkonné a nese proto odpovědnost nejen za formální rozhodnutí prezidenta, ale za veškeré kroky moci výkonné, a přitom prezidentovy excesy dlouhodobě ignoruje. Nese proto vlastní odpovědnost.

Václav Němec mluvčí Kroměřížské výzvy
Michal Kocáb mluvčí Kroměřížské výzvy
Jiří Šesták mluvčí Kroměřížské výzvy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …