Květa Hušková: Konec prvorepublikové restaurace Biřička v Hradci Králové aneb pravda a láska opět vítězí

20.10.2016 18:47

Otevřený dopis architektovi Davidu Vávrovi

Květa Hušková: Konec prvorepublikové restaurace Biřička v Hradci Králové aneb pravda a láska opět vítězí
Foto: Archiv Květý Huškové
Popisek: Prvorepubliková restaurace Biřička

Dobrý den pane architekte Vávro,

oslovuji především Vás, protože jste mediálně známý jako propagátor historické architektury, ale jistě máte v týmu stejně kvalitní odborníky, takže můj dopis patří vlastně celému vašemu ateliéru. V Hradci Králové obdivujeme Vaši originální rekonstrukci historické budovy fabriky Vertex, z které jste vykouzlili veřejný prostor - novou knihovnu.

Bydlím na okraji Hradce Králové, v Mužíkově ulici na Novém Hradci, a v současnosti všechny obyvatele nemile překvapilo oznámení o demolici provorepublikové restaurace a záměr zastavět celou uvolněnou parcelu velkým obytným domem pro 14 rodin s 28 místy pro auta v podzemních garážích (viz přiložený nákres). Naše ulice je celá zastavěná rodinnými domky a menšími vilkami s předzahrádkami a užitkovými zahradami a ústí přímo do lesa k rybníku Biřička. Pokud tady někdo chtěl v minulosti stavět, tak se musel vždy architekturou přizpůsobit charakteru okolní zástavby, ale nyní se zřejmě už k urbanistickému hledisku nepřikládá takový význam a ustupuje se dravým developerům. Jedná se o velmi využívanou rekreační oblast pro Hradečáky, už nyní je v sezóně celá ulice zastavěná auty a nechci ani domýšlet jak se tu ještě zhorší dopravní situace. Výletní restaurace Biřička sloužila téměř sto let k letnímu posezení pod deštníky na terase i k různým oslavám a takový typ zařízení tady bude jistě chybět i v budoucnosti. Majiteli zřejmě dostatečně nevynášela, tak by rád dosáhl rychlého maximálního zisku, bez ohledu na dopad pro okolní obyvatele a na zdejší stále zachovaný vesnický charakter místa.

My, kteří tu bydlíme, máme velmi malou možnost tuto situaci zvrátit. Bylo nám doporučeno, abychom založili občanské sdružení, ale proti velké stavební firmě máme pramalou šanci. Jak mi odpověděli z Magistrátu tak stavba je v souladu s územním plánem města. Nechceme se smířit s devastací tohoto místa a hledáme podporu všude, kde by nám mohli renomované osobnosti a odborníci pomoci. Nemáte pro nás nějakou radu, nápad jak alespoň zminimalizovat nevratné dopady stavby?

Přeji mnoho dalších úspěchů.

Zdraví

Květa Hušková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…