LGBT katolíci: Již několik let žádáme arcibiskupství o pastorační péči, ale prakticky bez jakékoli odezvy

12.08.2017 7:33

Otevřený dopis panu kardinálovi Dominiku Dukovi

LGBT katolíci: Již několik let žádáme arcibiskupství o pastorační péči, ale prakticky bez jakékoli odezvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Vážený pane kardinále,

na stránkách Arcibiskupství pražského bylo uveřejněno prohlášení ohledně konání námi plánované mše svaté LGBT katolíků. Vzhledem k několika omylům a nepravdám obsažených v textu zprávy považujeme za důležité na obsah sdělení reagovat a chybné informace uvést na pravou míru.

Rádi bychom vás informovali, že zmíněná mše svatá není plánovaná v rámci festivalu Prague Pride, ani není v rámci tohoto festivalu propagovaná. Zřejmě došlo k záměně s bohatým duchovním programem festivalu, jehož součástí jsou mimo jiné dvě ekumenické pobožnosti, několik přednášek, modlitebních setkání a evangelizačně informačních akcí.

Mše svatá, o které se zmiňuje prohlášení Arcibiskupství pražského, je iniciativou katolických křesťanů hlásících se otevřeně ke své sexuální orientaci, kteří jsou součástí katolické církve a svou sexuální orientaci touží žít v souladu se svou vírou. P. Pio Oláh byl LGBT katolíky požádán, aby této mši svaté předsedal. LGBT katoličtí křesťané již několik let žádají arcibiskupství o pastorační péči, ale prakticky bez jakékoli odezvy. Budeme velmi rádi, pokud určíte jiného vhodného kněze, který by odpověděl na potřeby duchovní péče LGBT věřících.

Věříme ve Váš zájem a lásku ke každému křesťanu. Obracíme se na Vás s žádostí o pastýřskou péči. Na bohoslužbu přijdou mnozí věřící, kteří se cítí být církví vylučovaní, jsou často zraňováni necitlivým přístupem některých duchovních, který se projevuje v jejich kázáních, veřejných prohlášeních, osobních setkáních a rozhovorech. Věříme, že katolická církev dokáže najít pastorační přístup citlivý a snažící se o porozumění.

Věříme, že Vám není lhostejný osud lidí, kteří se z nějakého důvodu ocitli na okraji církevního společenství nebo již stojí mimo církev, ale o spojení s ní stále usilují.

Věříme, že následujíce příkladu dobrého pastýře vyjdete vstříc našim duchovním potřebám.

S pozdravem

LGBT katolíci

Zdroj: Facebook

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …