Ladislav Jakl: Vánoční poselství o vině

17.12.2015 10:31

Indiánský kmen Kamenných bobrů čítá šest (!) evidovaných příslušníků, včetně jedné studentky sociální ekologie na zbytečné kalifornské škole, Indiánky z přesvědčení.

Ladislav Jakl: Vánoční poselství o vině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Kmen dostává v rámci reparací za svá údajná loviště 1.5 miliardy dolarů ročně a je výhradním držitelem koncesí na provozování kasin ve třech státech. Další takový kmen si z dotací a reparací kupuje v Praze hotel. A proč jim ty peníze někdo dopřává? Z pěstovaného pocitu viny.

Němci a zejména jimi zvolená premiérka si zvou milióny mohamedánů z půlky světa a hodlají jim po celé generace platit bezpracný život. Proč? Z pěstovaného pocitu viny za Druhou světovou válku. Paradoxně vinu za vraždění Židů Němci odčiňují i na potomcích těch, co tehdy Hitlera v jeho vražedném antisemitismu podporovali, na těch potomcích, z nichž mnozí by si tuze rádi svého Žida podřízli ještě dnes.

Potentáti z celého světa v Paříži rozhodli o přesunu největších částek v dějinách lidstva a o omezení životů miliard lidí. Proč? Z pěstovaného pocitu viny.

Proč lidé dělají z pocitu viny ty největší hlouposti a nesmysly? Protože jsou nemocní. Pocit viny je choroba, která rozežírá rozum i skutečné city.

Vánoce přinášejí zásadní poselství. Pocit viny je špatnou motivací. Pocit viny, to je břímě, které z člověka udělá zkroucenou oběť křivice. Pocit viny je třeba čestně shodit. A konat dál z jiných pohnutek.

Třeba pro svůj dobrý pocit. Jen tak lze udělat něco dobrého a užitečného. Vyhoďme pocit viny spolu s papíry od dárků. Je to špatný našeptávač. To nám přicházejí říct Vánoce.

(Jo, ten kmen jsem si vymyslel. Vadí to? Tu německou premiérku určitě taky, to přece nemůže být pravda.)

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…