Ladislav Jakl: Velehnízdo bruselských čápů

24.03.2016 20:08

Proč vznikají mezinárodní organizace? Protože existují veřejné statky na nadnárodní úrovni. Proto jsou kolektivní smlouvy o bezpečnosti, volném obchodu, vodní dopravě, dálkové infrastruktuře, energetice, kde hranice nehrají roli.

Ladislav Jakl: Velehnízdo bruselských čápů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Tak původně vznikla i Evropská unie, nebo spíše její předchůdci. Pokud existuje veřejný zájem na kontinentální úrovni, je možná efektivní a někdy i nutné uspokojovat ho v rámci mezinárodní organizace.

Je ale takovým kontinentálním zájmem malý hotel, rodinný pivovar či jiný konkrétní podnikatelský projekt? To určitě není.

Hitem těchto dnů je jeden případ, kdy dost možná bylo porušeno nějaké administrativní pravidlo na financování soukromých rekreačních středisek z peněz daňových poplatníků. Pravidla se dodržovat mají a veřejný činitel by neměl okatě lhát, to jistě.

Ale v rachotu aféry by neměla zaniknout podstata, a tou je nemorální, neefektivní, trh (a charaktery) křivící sám systém rozdělování veřejných peněz vybraným podnikatelům. To největší hnízdo potrefených čápů nesídlí na farmě u Olbramovic. Sídlí v Bruselu.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…