Ladislav Kašuka: Blíží se konec války v Sýrii?

22.02.2016 16:53

Úplného konce bojů se Sýrie určitě v dohledné době nedočká, ale konce války, pokud se na věc budeme dívat s nadhledem a optimisticky možná ano!

Ladislav Kašuka: Blíží se konec války v Sýrii?
Foto: archiv L. Kašuky
Popisek: Ladislav Kašuka

Z Izraele prosakují už asi týden zprávy, že Američani a Rusové mají dohodu o rozdělení sféry vlivu v Sýrii (ještě se nemluví o faktickém rozdělení Sýrie jako státu), což prakticky znamená, že za nějaký čas, pokud dohoda nepadne a jedna část nakonec nedobude zemi celou, dojde k roztržení Sýrie jako celku a vznikne nám úplně nový stát.

Otázkou zůstává, co na tento plán řeknou Turci, protože s nimi a jejich názory najednou nikdo nepočítá. Erdogan si během pouhého půl roku dokázal proti sobě poštvat jak Ameriku, tak Rusko, když klidně začal bombardovat západem podporované Kurdy a Rusům zákeřně sestřelil k vzdušným soubojům nevyzbrojený bombardér SU24.

Podle izraelských zdrojů, se má stát jakousi demarkační čárou mezi sférami ruského a amerického vlivu Eufrat, což by  znamenalo, že Rusové a Asad budou mít pod kontrolou jižní, střední i západní část Sýrie i s klíčovými městy Damašek, Dar'á, Homs, Hamá, Latákíja či Aleppo (Halab), kde nyní probíhá mohutná ofenzíva syrské armády a jejich spojenců.

Komu by připadl, kdyby tato dohoda byla skutečně uvedena v praxi zbytek Sýrie, je otázkou doslova do pranice. Podpoří západ vznik samostatného, nebo aspoň vůči Sýrii autonomního kurdského státu, což by se určitě líbilo Rusku a Asad by měl zajisté také za sousedy raději Kurdy, než Tureckem podporované Turkmeny, nebo území zmítané v chaosu a ovládané celou řadu teroristických skupin, či dokonce celé obsazené Daeš (IS), nebo nechá západ tento kus země schválně v chaosu, aby si úplně nerozházel Turky a zároveň nedopřál úplného klidu a míru Asadovi?!

Pokud se mocnosti jako je Rusko a Amerika opravdu dokážou dohodnout (americký ministr zahraničí Kerry včera naznačil, že ano) Turecko, ale ani nikdo jiný, včetně Asada (pokud bude stále potřebovat ruskou podporu) s tím asi nic nenadělá a opravdová válka jako taková (až na možné příhraniční střety okolo Eufratu) v Sýrii asi opravdu skončí. Jediný, kdo by mohl situaci zkomplikovat, je sunnitská trojice Turecko, Saudská Arábie a Katar, která pořád mluví o možnosti vojenského vpádu do Sýrie. Jestli to udělá, i když pomoc vojsk NATO, ani samotného USA nejspíše nepadá v úvahu, se dozvíme během následujících pár dnů, nejvýše týdnů….

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…