Ladislav Kašuka: Rusko vs. USA – ekonomika

23.06.2016 7:34

USA mají dvě nepopiratelná prvenství. Za prvé jsou státem s největším HDP na světě, které přesahuje 22% celosvětové ekonomiky. Za druhé jsou státem s největším reálným dluhem na světě, který přesahuje 100% HDP této země!

Ladislav Kašuka: Rusko vs. USA – ekonomika
Foto: archiv L. Kašuky
Popisek: Ladislav Kašuka

V roce 2014 byl hrubý domácí produkt této země 17,4 bilionu dolarů a podobně velký je také federální dluh této země (nikdo neví, kolik přesně a komu dluží jednotlivé státy USA, takže se všude uvádí jen federální dluh).

Rusko má oproti USA cca 8x menší HDP, který činí okolo 2,1 bilionu dolarů. Dluh Ruska však nepřesahuje 20% hrubého domácího produktu této země, takže je mnohem menší a snáze, vlastně kdykoli splatitelný, aniž by se kvůli tomu musela zcela zhroutit ruská ekonomika, což by se zákonitě stalo, kdyby takový krok byly nuceny udělat USA.

Ruská ekonomika se po rozpadu SSSR a po vládě Borise Jelcina podobala ekonomice carského Ruska. Tehdy v roce 1917 tvořilo HDP Ruska pouhých 11% HDP tehdejšího USA. Po pádu carského režimu, Leninově smrti a zrušení jím vymyšleného NEPu (nová hospodářská politika), který počítal s výprodejem nerostného bohatství a pracovní síly cizímu kapitálu, dokázal Josif Stalin doslova nemožné! Přestože zemi oslabila revoluce, občanská válka, ekonomická blokáda, vpád cizích vojsk po revoluci a válka s nacistickým Německem a jeho spojenci, dokázal Stalin to, že v okamžiku jeho smrti tvořilo HDP Sovětského svazu 80% toho amerického!

V současné době se Vladimír Putin pokusil o něco podobného a začal z Jelcinem zdevastovaného Ruska opět dělat nezávislou velmoc. Z tohoto důvodu USA vyhlásilo Rusku novou studenou válku, jelikož se zadlužením, které Amerika má, si nemůže dovolit ztratit žádné významné obchodní partnery a dělit se o moc a vliv ve světě s jinou velmocí!

Suma sumárum, je tedy USA mnohem bohatší a zároveň také zadluženější zemí, než je současné Rusko. Životní úroveň USA je zatím také určitě větší, než je životní úroveň v Rusku. To vše, je ale na dluh a ten se USA každý rok zvyšuje! Jak může takový závod dopadnout a zda nejzadluženější země světa dokáže do budoucna udržet svou pozici oproti téměř nezadlužené největší zemi světa, kterou je Ruská federace disponující obrovským nerostným a přírodním potencionálem ukáže čas.

Američané buď pochopí, že spoluprácí mohou nakonec (ačkoli to může chvilku trochu bolet) víc získat než ztratit, nebo celou planetu čeká období umělých krizí a válek vyvolaných umírající supervelmocí, jenž místo určitého „umenšení a ztráty vlivu“ raději zničí sama sebe a možná celý svět.

Osobně bych nic neviděl radši, než spolupráci USA a Ruska na zlepšení životní úrovně obyvatel celého světa a likvidaci teroristických skupin, které získávají díky sporům těchto dvou zemí čím dál větší vliv a negativně ovlivňují životy milionů obyvatel naší planety! Inu, když se dva perou, třetí se směje…

Ladislav Kašuka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…