Ladislav Žák: Darwinova cena…

15.09.2016 13:03

Parlament České republiky si podal přihlášku do soutěže o Darwinovu cenu, jejímž symbolem je človíček sedící na větvi, kterou si sám pod sebou podřezává. Přihláška je podávána prostřednictvím projednávání zákona o střetu zájmů, který narušuje hned dva ze základních principů, na kterých stojí lidská společenství již mnoho tisíc let. Jde o princip, který říká, že kdo vlastní, ten řídí a druhý princip, který říká, že majetek nebo vlastnictví zavazuje.

Ladislav Žák: Darwinova cena…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Žák

Nechci se pitvat v podrobnostech a právních kličkách, protože celý zákon musí nutně skončit u ústavního soudu. Je totiž nejen proti zdravému rozumu, ale je ve své stávající podobě zralý na zrušení pro protiústavnost. Podstata problému je někde jinde. Otázka zní, kde se tenhle skvělý precedens zastaví, kdo ještě bude postupně zbaven práva ovládat svůj majetek a nabývat další jenom proto, že se rozhodl vstoupit do politiky. Neskončí to tak, že kandidát na starostu bude muset vyvraždit své slepice nebo králíky, aby nehrozilo, že by mohl zbohatnout na vejcích, kožkách nebo na mase…?!? Nebo se spokojíme s tím, že bude muset vše spotřebovat sám popřípadě v rodině…?!? Nebo bude stačit, že předá hejno či stádo obecnímu pastuchovi…?!?

Vykastrování komplexu vlastnictví způsobem, jakým to chtějí udělat naši parlamentní právní kutilové, ohrožuje z důvodů zcela malicherných nejen podstatu demokratického právního státu, ale základy jakékoliv společnosti. Lidem nevadí bohatí politici, lidem vadí politici, které bohatí lidé platí a vodí si je jako loutky. Lidé dokáží loutky od živých lidí docela dobře odlišit, je nám to dáno od přírody. Tahle parlamentní vzpoura hraček bohatých lidí proti autentickým osobnostem by byla možná směšná, kdyby nebyla tak nebezpečná.

Tento text se nikterak netýká Andreje Babiše, stejně jako se Andreje Babiše netýká projednávaná podoba zákona o střetu zájmů…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…