Ladislav Žák: Stará pohlednice…

21.02.2016 8:20

V letadle z Minsku do Prahy se mi dostal do ruky neobvyklý barevný palubní žurnál, dvouměsíčník „Sojuznoje gosudarstvo“, který je věnován společnému svazovému státu Běloruska a Ruska a dění v něm.

Ladislav Žák: Stará pohlednice…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Žák

Mimo obvyklých projevů a prezentací osobností politiky, byznysu a kultury nebo přírodních krás mne zaujala barevná reprodukce století staré ruské válečné pohlednice s agitační básničkou. Pokusil jsem se ji zachytit na mobilní telefon.

Na obrázku je ruský voják, který se raduje z toho, jak Willi (císařské Německo) s Francem (Rakousko-Uhersko) před sebou nastrkávají proti Rusku Turka, protože v této konstelaci je bude moci probodnout bajonetem všechny tři najednou. To je zhruba také obsah básničky uprostřed obrázku, zatímco současný komentář vlevo nahoře říká, že tenkrát před sto lety byla turecká otázka pro Rusko stejně ostrá jako nyní.

To je vše. Komentáře a dosazování současných jmen za Williho a France ponechám na laskavém čtenáři. Jen bych rád připomenul, že tenkrát, stejně jako teď, šlo o hru se smrtí milionů lidí, i to, že současní vůdci Německa a Evropy jsou nepochybně ještě větší hlupáci, kašlající zvysoka na naše životy, než tehdejší císaři Evropy, která ještě „tančila valčík.“ Dlužno podotknout, že ani Rusko své uvažování a náchylnost k přímočarým řešením bez ohledu na oběti v průběhu staletí moc nemění…

Byl bych se snad málem dal svými představami zneklidnit, ale teď když vím, že Willi s Francem budou mít s Turkem mimořádný summit a Bohouš to celé ohlídá, jsem mnohem, mnohem klidnější. Jenom, aby se zase neřadili do zákrytu, protože to by se mohlo Bohoušovi stát, že by byl konečně vpředu…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…