Legendární ruský balet předvede Dona Kichota v Praze!

25.01.2020 10:09

V průběhu března tohoto roku navštíví naše hlavní město skvělý Imperial Russian ballet s jeho světovými hvězdami Ivanem Vasilivem a Marií Vinogradovou. Tito baletní giganti, kterým tleská celá zeměkoule všude tam, kde vystupují, včetně Japonska i USA, českým milovníkům baletního umění přiváží úžasné vystoupení DON QUIJOTE.

Legendární ruský balet předvede Dona Kichota v Praze!
Foto: archiv
Popisek: Imperial Russian ballet - ilustrační foto

Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha je stěžejní dílo světové literatury. Slavný román napsal jak známo Miguel de Cervantes a vyšel roku 1605 v Madridu. Balet Don Kichote se odehrával v původní verzi o 4 dějstvích s 8 obrazech. Původní choreografii vytvořil legendární Marius Petipa na hudbu Ludwiga Minkuse. Premiéra se konala za velkého aplausu 26. prosince 1869 v moskevském Carském velkém divadle. Poté následovala ještě úspěšnější verze od téže autorů v petrohradském Velkém kamenném divadle a od té doby patří Don Kichot k uhelným kamenům špičkové baletní tvorby.

Imperiální ruský balet…

…je souborem s více jak čtvrt století dlouhou tradicí. Během své existence spolupracoval s největšími hvězdami světového baletu, jako je kupříkladu Maja Plisecká, Patrik Dupondt, Světlana Zacharová nebo Tamiye Kusakarim. Názvem těmito řádky představovaného ansámblu zakladatelé souboru Gediminas Taranda, Nikolaj Anmokhine a Maja Plisecká vzdávají poctu bývalé carské rodině, která významně přispěla k rozvoji ruské kultury, zejména divadlu a baletu. I dnes si Imperial ruský balet zachoval jedinečný smysl pro tradici baletního umění, společně se současnou moderní kreativitou.

balet

Fascinující lidský příběh

Jak jsme již naznačili, baletní adaptace nesmrtelného Cervantesova románu bezesporu patří do pokladnice baletního umění. V případě Dona Kichota, ztvárněného ruskými baletními mistry světového jména, musíme hovořit nejenom o skvělých tanečních výkonech, ale i úžasné temperamentní hudbě a dynamické choreografii, které doplňuje velkolepá výprava, která aplaudující diváky přenese do slunného Španělska.

Tančí srdcem!

Víte, že je sólista Ivan Vasiljev považován odbornou kritikou za jednoho z nejlepších baletních umělců na světě s „přezdívkou „mužské tělo baletu“ ? Jedná se o světovou špičku, čemuž odpovídají i jeho honoráře, které patří k nejvyšším. Jak píší recenzenti všude, kde Imperiální ruský balet vystupuje, je Vasiljevův tanec mimořádný a ojedinělý ve svém výrazu a jeho nevídané vysoké skoky nejsou jen akrobatickým prvkem, ale skutečným projevem emocí, radostí a vášně.

Ivan Vasiliev pravidelně hostuje na scéně Amerického baletního divadla, jako sólista též v La Scale a Bavorském státním baletu. Roku 2014 vystoupil na zahajovacím ceremoniálu Olympijských her v Soči, kde své úžasné umění předvedl ve scéně První ples Nataši Rostovové. Ve svém ztvárnění dona Quijota vztahuje Vasiljev diváka dramaticky do děje a dovoluje mu děj v osobním prožitku též sdílet.

balet

Neméně skvělý umělecký zážitek pak milovníkům baletního umění nabízí výkon Vinogradové. Tato vynikající tanečnice, obdařená mimořádnou krásou, je vedoucí sólistkou Velkého divadla v Moskvě. Na jevišti mj. představuje Sylfidu a Giselle, v baletu Spartakus pak družku hlavního hrdiny Frygii, a v novém zpracování díla hrdina naší doby Michaila Lermontova se ujala role Bely. S Ivanem Vasilievem tvoří jak tanečně partnerský, tak i manželský pár.

Představované pražské vystoupení se odehraje 25. března 2020 v Kongresovém centru Praha. Imperial Russian ballet zatančí na osvědčenou hudbu klasika Ludwiga Minkuse, tentokrát ale pod skvělou choreografií Alexandra Horského. Předprodej vstupenek nabízí Ticketportal i CK Autoturist.

Ivan Černý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…