Lenka Deverová: Okresní soudy měly vloni „jen“ dvě stě třicet tisíc nedodělků

17.01.2017 11:19

ČT 24 odvysílala reportáž s informací, že v roce 2016 rekordně poklesl počet nevyřízených případů u okresních soudů o 15 %. Zatímco dříve měli soudci běžně přes 300.000 nedodělků, v roce 2016 to je jenom 230.000. Jako důvod byl označen úbytek exekucí i občanských sporů, ale i nárůst počtu soudců.

Lenka Deverová: Okresní soudy měly vloni  „jen“ dvě stě třicet tisíc nedodělků
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

Je otázkou, zda se jedná o trend snižování počtu nevyřízených věcí nebo o náhodný výkyv. Úkolem justice je podle Ústavy České republiky poskytovat ochranu základním právům a svobodám občanů. Aby však soudy mohly tento svůj úkol naplňovat, musí pružně fungovat. Což se mnohdy neděje. Nezdá se, že by primárním důvodem průtahů v řízení byl v současnosti počet soudců, ale spíše nedostatek dalšího personálu – soudních úředníků a asistentů soudců. Soudce by měl mít možnost se soustředit na vlastní rozhodovací praxi.

V současné době je po přijetí občanského zákoníku a jeho razantním zásahu do oblasti soukromého práva důležitá soudní praxe, neboť její rozhodnutí dotváří praxi aplikační a měla by odstraňovat nejednoznačnosti a několikeré výklady, s nimiž aplikační praxe přichází. Judikatura hraje významnou roli – jak podání návrhů k soudu, tak rozhodnutí soudu stojí stále častěji právě na judikatuře. Jako negativní lze ovšem chápat postupy, kdy soudy svými rozhodnutími popírají své předchozí rozsudky, aniž je změna názoru odůvodněna.

Samostatným námětem na diskuzi je pak praxe rejstříkových soudů. Rejstříkové soudy sice zrychlily své rozhodování, ale jako nepřijatelné se jeví situace, kdy v totožných věcech jsou rozhodnutí mnohdy i v rámci jednoho soudu odlišná. Vysoká míra nepředvídatelnosti je předmětem oprávněné kritiky.

Justice se nepochybně potýká s řadou problémů, které je třeba řešit. Věřme, že informace o pozitivním trendu poklesu nevyřízených případů, je první z dobrých zpráv justice se týkajících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …