Lenka Jiřičková: VZP a jak teď ZTOHOVEN

26.11.2015 14:05

Ředitel Kabátek v poslední listopadové úterý sdělil, že VZP předá návrh smlouvy s Protonovým centrem k posouzení ministerstvu zdravotnictví. Přitom MZ ČR není zřizovatelem zdravotních pojišťoven ani řídícím orgánem žádné zdravotní pojišťovny provozující veřejné zdravotní pojištění, tedy ani VZP. Nemá proto pravomoc k zásahům do vnitřních záležitostí zdravotních pojišťoven, mezi které patří i uzavírání smluv o poskytování a úhradě zdravotních služeb s poskytovateli zdravotních služeb.

Lenka Jiřičková: VZP a jak teď ZTOHOVEN
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Kde jsou ty časy, kdy zástupci VZP hřímali do médií nesmysly o cenách a miliardách za nic. Kde jsou ty časy, kdy každý věděl, že Protonové centrum je tunel a protonová léčba vlastně vůbec nefunguje. Kde jsou ty časy, kdy „vědecké“ studie stále stejných autorů dokazovaly, že léčba je vhodná asi tak pro 28 pacientů ročně.

Dnes je všechno jinak a pánové z VZP teď neví, jak z toho ven. Nebáli se obviňovat bývalého kolegu MUDr. Pečenku, ale sami se teď rozhodovat bojí. A volají na pomoc ministerstvo, které do toho nemá co mluvit. Však on se nějaký důvod, jak do toho MZ vstoupí, najde. Třeba na něco přijde (ne)slavná protonová komise, ve které nikdo nemá s protonovou terapií žádné praktické zkušenosti. Ale vysvětlit, proč VZP odmítlo cenu za frakci, která byla mnohem výhodnější, než mají ostatní zdravotní pojišťovny, je strašně obtížné. Navíc cena byla fixována na 15 let a ceny ve zdravotnictví, jak víme, spíš rostou. A i v nové vyhlášce je vyšší cena než cena, kterou jako příliš vysokou VZP odmítla. A to MZ ČR ani nepostupovalo při stanovení ceny podle své metodiky, protože to by cena byla mnohem vyšší.

Z původní smlouvy o smlouvě budoucí si pánové z VZP přečetli akorát řádky, kde bylo uvedeno plnění VZP, ale dalších několik stránek, kde byly podmínky a termíny, které musí splnit PTC, už nečetli. Možná nečetli ani těch pár řádek a nějaký spin doktor jim to „rád“ přetlumočil. Anebo mají problémy s porozuměním psanému textu. Každopádně jejich interpretaci smlouvy a špínu na MUDr. Pečenku média opakovala do zemdlení. Prodávalo se to dobře. Ale není a nebyla to pravda. A jak teď ZTOHOVEN?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…