Liberland vyjádřil svůj postoj v chorvatském parlamentu

20.01.2017 19:57

V úterý 17. 1. dostal Liberland a prezident Vít Jedlička jedinečnou příležitost vyjádřit svůj postoj v chorvatském parlamentu. Řeč napsanou prezidentem Liberlandu Vítem Jedličkou přečetl chorvatský poslanec Ivan Pernar ze strany Živi zid na zasedání parlamentu.

Liberland vyjádřil svůj postoj v chorvatském parlamentu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

Vážení členové chorvatského parlamentu, dámy a pánové,

rád bych vám pogratuloval k 25. výročí mezinárodního uznání Chorvatska, které jste slavili 15. ledna. Je to velice důležitá událost v chorvatské historii. Stálo mnoho úsilí založit a vybudovat vaši zemi, kterou respektuji a obdivuji. Reprezentuji mírumilovný a svobodomilný národ, který je připraven s Chorvatskem spolupracovat. V řadách našich 400 000 žadatelů o občanství je spoustu světoznámých architektů, umělců, investorů, podnikatelů a diplomatů. Věříme, že lidská svoboda, omezená vláda a volný trh představují nejlepší elementy, jak dosáhnout vzkvétající společnosti.

Pracujeme na spojení nejlepších systémů vlády minulosti s decentralizovanou vládní technologií budoucnosti. Inspirují nás úspěšná místa jako Hong Kong nebo Monako, které jsou soustavně významným přínosem pro své sousední země. Jsou již tisíce podnikatelů, kteří vyjádřili zájem o investování do naší země. Naši ekonomové spočítali, že úplný rozvoj Liberlandu by posílil ekonomický růst v Chorvatsku o jedno procento ročně a dramaticky by snížil nezaměstnanost v celé oblasti.

Náš národ byl založen 13. dubna 2015 na narozeniny Thomase Jeffersona, ale jeho původ lze dohledat daleko v minulosti. Za počátek lze považovat Exodus ve starověku, dále se tyto tendence projevily Americkou revolucí a v současnosti to reprezentuje Liberland. Vybrali jsme si nezabraný kus území, kdysi známý jako Gornja Siga, za účelem zabránění sporům o území s ostatními zeměmi. Hranice jsme vytyčili mimo chorvatské a zároveň i mimo schengenské území. Velice si vážíme toho, že chorvatská policie nadále chrání hranice, jsme připraveni pomoci a odhodláni spolupracovat. Rovněž jsme připraveni stát se spolehlivými partnery chorvatské zahraniční politiky. Liberland otevřel reprezentativní kanceláře ve více než 80 zemích, které se věnují spolupráci s chorvatskými diplomatickými misemi.

Liberland má rozlohu pouhých sedm kilometrů čtverečních, což z něj dělá třetí nejmenší stát světa, po Vatikánu a Monaku. Žadáme vás o respektování našeho práva mírumilovně zabrat tento kus území. Jsme připraveni otevřít dialog mezi chorvatskou a liberlandskou vládou, abychom přesně vymezili hraniční přechody dle mezinárodního práva. Jsme připraveni spolupracovat v otázkách nelegálního převážení drog, vydávání zločinců, terorismu, krácení daní a ostatních záležitostech. Prozatím pracujeme na založení našich institucí, včetně právního a finančního systému, děkujeme vám tedy za trpělivost.

Chorvati mají důležitou historickou zkušenost s ukrýváním svobodně smýšlejících enkláv. Rád bych vám připomněl jen jeden případ – Republika Ragusa v Dubrovníku a Dalmácii, což přineslo velké výhody celé oblasti a světu. Na této zkušenosti bychom rádi stavěli a ve spolupráci s Chorvatskem bychom se rádi stali zářným přikladem pro celý svět. Jeden ze základních aspektů, který zajistil existenci Ragusy, byl velký důraz na svobodu, který byl v samotném motu republiky „Svoboda se neprodává za všechno zlato světa". Naše moto je „Žít a nechat žít".

Pokud sdílíte naši víru ve svobodu, zvu vás k účasti na oslavách druhého roku existence Liberlandu dne 13. dubna 2017 v Liberlandu!

Naším zájmem je spolupracovat s regionální i centrální chorvatskou vládou na ekonomickém růstu oblasti a zajistit harmonické fungování Chorvatska a Liberlandu jakožto sousedů.

Vít Jedlička, 17. 1. 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…