Libor Dvořák: Do Kremlu se vkrádá rozkol

30.07.2014 14:44

„V oficiálně jednotné frontě jsou trhliny,“ tvrdí šéf německé rozvědky Gerhard Schindler a je toho názoru, že v Kremlu už probíhá souboj mezi příznivci tvrdé linie typu vicepremiéra Rogozina na jedné straně a mezi oligarchy a známými makroekonomy na straně druhé.

Libor Dvořák: Do Kremlu se vkrádá rozkol
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Zejména oligarchové velmi dobře chápou, že pokud budou zmrazena jejich konta na Západě a bude jim znemožněno tam cestovat, velmi významně, ba fatálně to ohrozí jejich byznys. Vývoj zřejmě probíhá přesně podle návodu německého ministra hospodářství Siegmara Gabriela, který doslova řekl: „Úder musíme zasadit především oligarchům, a to ještě tento týden.“ 

Der Spiegel se domnívá, že hlavním kremelským hlasatelem tvrdé linie je poradce Vladimira Putina Sergej Glazjev, odpovědný mimo jiné za vztahy s Ukrajinou.  

O tom je známo, že západní Evropu považuje za „degenerovanou“ a Spojené státy rovnou za nepřítele. Sám si přeje, a hodně pro to dělá, aby se Rusko od Evropy odvrátilo a aby se jeho základním světovým partnerem stala Čína. 

Glazjev ovšem trochu zapomíná na to, že Čína o něco takového příliš nestojí: dokonce i nedávná smlouva o dodávkách ruského zemního plynu do této země, uzavřená na třicet let, se odborníkům nejeví jako příliš výhodná a svědčí spíš o tom, že Číňané nevnímají Rusko jako partnera, či dokonce spojence, a spíš v něm vidí jen příslovečnou „benzinovou pumpu“… 

Daleko většími realisty v hodnocení sankčního nebezpečí jsou nejen zmínění oligarchové, ale i někteří bývalí (a zřejmě i současní) Putinovi ekonomičtí ministři.  

Někdejší správce ruských financí a respektovaný národohospodář Alexej Kudrin, který v poslední době Putina rád a často kritizuje, dokonce prohlásil, že pokud sankce zasáhnou celý ruský finanční sektor, hospodářství země se zhroutí do šesti týdnů. 

Velmi nepříjemné pro Rusko je, že zatímco německá kancléřka Merkelová byla až doposud v této otázce opatrná a snažila se chránit německou ekonomiku, v minulém týdnu dost obrátila a naopak požadovala, aby EU přijala co nejostřejší opatření.  

To jen potvrdilo velkou nespokojenost Německa s tím, jak si Putin počíná v otázce vyšetřování tragédie malajsijského boeingu a ve vztahu k ukrajinské krizi vůbec. 

Případné rozmíšky v nejvyšším ruském vedení samozřejmě zatím nikdo neprokázal, ale jsou nevyhnutelné a jejich příchod byl jen otázkou času: i na ruském politickém Olympu musí logicky být dost lidí, kteří si jasně uvědomují, do jakých – přinejmenším potíží – prezident Putin svou zemi žene. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…